mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 maja 2017, o 10:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rrgr
- Podziękował: 1 raz
mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
Mam 2 końce odcinka. Jak narysować odcinek o danej grubości ?
W jaki sposób wyznaczyć punkt oddalony od prostej, ale po obu jej stronach. Jak wyznaczyć punkt na prostej oddalony od innego punktu o ileś tam.
Może lepszym sposobem było by np. wyznaczenie środka i obrócenie prostokąta o ten środek (nie wiem jak)?
Czy ktoś zna jakieś sposoby na taką obwiednie w ogólności? Powiedzmy dowolna łamana zamknięta.
W jaki sposób wyznaczyć punkt oddalony od prostej, ale po obu jej stronach. Jak wyznaczyć punkt na prostej oddalony od innego punktu o ileś tam.
Może lepszym sposobem było by np. wyznaczenie środka i obrócenie prostokąta o ten środek (nie wiem jak)?
Czy ktoś zna jakieś sposoby na taką obwiednie w ogólności? Powiedzmy dowolna łamana zamknięta.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 maja 2017, o 10:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rrgr
- Podziękował: 1 raz
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
możliwe, ale jakie są wsp. tych punktów. chodzi mi o konkretne wartościRozbitek pisze:Symetria względem odcinka?
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
Równanie ogólne prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A(x_A;y_A)}\) i \(\displaystyle{ B(x_B;y_B)}\)
Równanie ogólne prostej równoległej do \(\displaystyle{ AB}\) oddalonej od niej o \(\displaystyle{ d}\)
Od razu wyjdą równania obu tych równoległych prostych.
Jeśli chcesz równania prostych tych ograniczających odcinek, to równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\) i drugie, równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B}\)
Równanie ogólne prostej równoległej do \(\displaystyle{ AB}\) oddalonej od niej o \(\displaystyle{ d}\)
Od razu wyjdą równania obu tych równoległych prostych.
Jeśli chcesz równania prostych tych ograniczających odcinek, to równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\) i drugie, równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ B}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 maja 2017, o 10:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rrgr
- Podziękował: 1 raz
mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
Przepraszam, ale nie jestem zbyt biegły w matematyce (gdybym był to pewnie bym nie pytał)
i Wasze odpowiedzi nie bardzo mi coś mówią. Są porównywalne z tym, że się da
rownanie prostej np. mam tak:
punkty \(\displaystyle{ (x_a,y_a),(x_b,y_b)}\)
Wynik \(\displaystyle{ a=\frac{y_b-y_a}{x_b-x_a} , b= a-a \cdot x_a}\)
nie wiem jak wyliczyć po dwóch stronach odcinka punkty itp. Wiem, że to trochę naiwne, ale po prostu nie wiem jak to policzyć i prosze o jakąś konkretną pomoc. Myślałem że mniej obliczeń było by z obracaniem prostokąta. Ale do tego pomysłu nikt się nie odniósł.
i Wasze odpowiedzi nie bardzo mi coś mówią. Są porównywalne z tym, że się da
rownanie prostej np. mam tak:
punkty \(\displaystyle{ (x_a,y_a),(x_b,y_b)}\)
Wynik \(\displaystyle{ a=\frac{y_b-y_a}{x_b-x_a} , b= a-a \cdot x_a}\)
nie wiem jak wyliczyć po dwóch stronach odcinka punkty itp. Wiem, że to trochę naiwne, ale po prostu nie wiem jak to policzyć i prosze o jakąś konkretną pomoc. Myślałem że mniej obliczeń było by z obracaniem prostokąta. Ale do tego pomysłu nikt się nie odniósł.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2017, o 21:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 maja 2017, o 10:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rrgr
- Podziękował: 1 raz
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
Przepraszam, ale widac, ze nie zadales sobie trudu przeczytac co napisalem. Udalo mi sie zrobic rownanie prostej na ktorej leży odcinek. (parametryczne).Rozbitek pisze:Wiesz jaki jest wzór na równanie ogólne prostej (odsyłam do internetu)?
-
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
A ja pytam o ogólne, bo Ania221, mówi właśnie o takim, żeby to zrozumieć, musisz jest znać.
Podobnie: Równanie ogólne prostej równoległej do \(\displaystyle{ AB}\) oddalonej od niej o \(\displaystyle{ d}\).
Podobnie: Równanie ogólne prostej równoległej do \(\displaystyle{ AB}\) oddalonej od niej o \(\displaystyle{ d}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 maja 2017, o 10:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rrgr
- Podziękował: 1 raz
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
Nie wydaje mi sie, zeby to pomoglo, bo na razie tylko bawimy sie w kotka i myszke. I nie ma jakis pomyslow jak to zaczac rozwiazywac.Rozbitek pisze:A ja pytam o ogólne, bo Ania221, mówi właśnie o takim, żeby to zrozumieć, musisz jest znać.
Podobnie: Równanie ogólne prostej równoległej do \(\displaystyle{ AB}\) oddalonej od niej o \(\displaystyle{ d}\).
Ale podam Ci , pierwsze z brzegu [ciach]
Tyle, że nadal nie jest to rozwiazanie zadnego z czastkowych a ni glownego problemu.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2017, o 21:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Linkowanie do konkurencyjnego serwisu.
Powód: Linkowanie do konkurencyjnego serwisu.
-
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
To sb walnij okrąg o środku na tym odcinku, przeprowadź prostą równoległą do tego odcinka, przechodzącą przez środek tego okręgu i poprowadź styczne do okręgu (w punktach wiadomych)...
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 maja 2017, o 10:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rrgr
- Podziękował: 1 raz
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
Przepraszam, ale nadal nie rozumiem Twoich sugestii. Ja potrzebuję x,yRozbitek pisze:To sb walnij okrąg o środku na tym odcinku, przeprowadź prostą równoległą do tego odcinka, przechodzącą przez środek tego okręgu i poprowadź styczne do okręgu (w punktach wiadomych)...
nie chce obrazka. Możliwe, że chcesz mi pomóc ale ja zupełnie nie rozumiem o czym mówisz.
mam 5 liczb =szerokość,x,y punktu A i x,y punktu B
W wyniku trzeba mi 8 punktow rogów prostokąta.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
No to musisz wyznaczyć równania prostych zawierających boki prostokąta i policzyć ich punkty przecięcia. Po kolei:
1. Równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\).
2. Równania prostych odległych od \(\displaystyle{ AB}\) o \(\displaystyle{ d}\), gdzie \(\displaystyle{ d}\) jest połową Twojej szerokości.
3. Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\), przechodzącej przez \(\displaystyle{ A}\).
4. Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\), przechodzącej przez \(\displaystyle{ B}\).
5. Punkty przecięcia prostych otrzymanych w punktach 2., 3. i 4.
Rozumiem, że nie znasz wzorów pozwalających na wykonanie punktów 2., 3. i 4., tak?
JK
1. Równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\).
2. Równania prostych odległych od \(\displaystyle{ AB}\) o \(\displaystyle{ d}\), gdzie \(\displaystyle{ d}\) jest połową Twojej szerokości.
3. Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\), przechodzącej przez \(\displaystyle{ A}\).
4. Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\), przechodzącej przez \(\displaystyle{ B}\).
5. Punkty przecięcia prostych otrzymanych w punktach 2., 3. i 4.
Rozumiem, że nie znasz wzorów pozwalających na wykonanie punktów 2., 3. i 4., tak?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 maja 2017, o 10:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rrgr
- Podziękował: 1 raz
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
W sumie to tak. Choć np. punkt 2 bym sformuował.Jan Kraszewski pisze:No to musisz wyznaczyć równania prostych zawierających boki prostokąta i policzyć ich punkty przecięcia. Po kolei:
[...]
2. Równania prostych odległych od \(\displaystyle{ AB}\) o \(\displaystyle{ d}\), gdzie \(\displaystyle{ d}\) jest połową Twojej szerokości.
3. Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\), przechodzącej przez \(\displaystyle{ A}\).
4. Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\), przechodzącej przez \(\displaystyle{ B}\).
5. Punkty przecięcia prostych otrzymanych w punktach 2., 3. i 4.
Rozumiem, że nie znasz wzorów pozwalających na wykonanie punktów 2., 3. i 4., tak?
Jakie są wsp. punktu oddalonego od a prostopadlego do wektora \(\displaystyle{ AB}\)
równanie prostej prostopadłej znam, bo punkt pierwszy rozwiązałem parametrycznie. (wsp. a jest odwrotny z odwrotnym znakiem) jeśli jak tu sugeruja ma byc inna postać to nie znam bo nie szukałem.
punkt 5 rozumiem, że jest jakimś sposobem na wyznaczeniu punktu wspólnego dwóch prostych.
co jest rozwiązaniem rownania.
Rozwiązać niby moge, ale niektóre rozwiązania wyszły tak skomplikowane, że raczej nie są poprawne.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
Postać ogólna prostej jest nieco bardziej uniwersalna, ale to, co napisałeś, też może być.mragowo pisze:równanie prostej prostopadłej znam, bo punkt pierwszy rozwiązałem parametrycznie. (wsp. a jest odwrotny z odwrotnym znakiem) jeśli jak tu sugeruja ma byc inna postać to nie znam bo nie szukałem.
Układu równań.mragowo pisze:punkt 5 rozumiem, że jest jakimś sposobem na wyznaczeniu punktu wspólnego dwóch prostych, co jest rozwiązaniem rownania.
Jak pokażesz rachunki, to sprawdzimy.mragowo pisze:Rozwiązać niby moge, ale niektóre rozwiązania wyszły tak skomplikowane, że raczej nie są poprawne.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: mam 2 punkty i chcę narysować grubą linię
Najprościej to chyba tak:
- wyliczyć długość i śrdoek \(\displaystyle{ AB}\).
- Narysować prostokąt i bokach rónoległych do osi i odpowiednih wymiarach.
- obrócić go o kąt taki jak kąt między \(\displaystyle{ AB}\) i poziomą osią.
- wyliczyć długość i śrdoek \(\displaystyle{ AB}\).
- Narysować prostokąt i bokach rónoległych do osi i odpowiednih wymiarach.
- obrócić go o kąt taki jak kąt między \(\displaystyle{ AB}\) i poziomą osią.