Wzór prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 lis 2016, o 16:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Wzór prostej
Mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania?
Napisz wzór prostej przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ A= ( 2 ; 4 )}\) i równoległej do prostej
\(\displaystyle{ y = 4x – 2}\)
Napisz wzór prostej przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ A= ( 2 ; 4 )}\) i równoległej do prostej
\(\displaystyle{ y = 4x – 2}\)
Re: Wzór prostej
Jak ma się sprawa równoległości dwóch prostych o równaniach \(\displaystyle{ y=ax+b}\) oraz \(\displaystyle{ y=cx+d}\)?
Re: Wzór prostej
Na pewno lepszym jest otrzymanie gotowca. Czy na pewno?
Daję Ci wskazówki. Oznacz więc równanie szukanej prostej: \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Oprócz odpowiedzi na pytanie z pierwszej wskazówki, musisz ustalić związek między współczynnikami \(\displaystyle{ a,b}\) wiedząc, że punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\) leży na tej prostej.
Daję Ci wskazówki. Oznacz więc równanie szukanej prostej: \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Oprócz odpowiedzi na pytanie z pierwszej wskazówki, musisz ustalić związek między współczynnikami \(\displaystyle{ a,b}\) wiedząc, że punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\) leży na tej prostej.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Wzór prostej
Proste są równoległe gdy ich współczynniki kierunkowe są równe,oznacz to: \(\displaystyle{ a _{1}=a _{2}}\)
Więc nasz druga funkcja będzie przyjmowała teraz wzór : \(\displaystyle{ y=4x+b}\) gdzie niewiadomą \(\displaystyle{ b}\) wyznaczymy teraz.Wiemy że punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do naszej prostej.Wiemy że
\(\displaystyle{ P=(x,y)}\) zatem do naszego nowego wzoru podstawiamy \(\displaystyle{ 4=4 \cdot 2 +b}\) rozwiązując takie równanie otrzymujemy \(\displaystyle{ b=-4}\) .Zatem wzór naszej funkcji to \(\displaystyle{ y=4x-4}\)
Myślę że wszytko rozumiesz,jak czegoś nie to pisz śmiało.Pozdrawiam
Ps.Za to że ci rozwiązałem takie zadania musisz policzyć kilka podobnych
Więc nasz druga funkcja będzie przyjmowała teraz wzór : \(\displaystyle{ y=4x+b}\) gdzie niewiadomą \(\displaystyle{ b}\) wyznaczymy teraz.Wiemy że punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do naszej prostej.Wiemy że
\(\displaystyle{ P=(x,y)}\) zatem do naszego nowego wzoru podstawiamy \(\displaystyle{ 4=4 \cdot 2 +b}\) rozwiązując takie równanie otrzymujemy \(\displaystyle{ b=-4}\) .Zatem wzór naszej funkcji to \(\displaystyle{ y=4x-4}\)
Myślę że wszytko rozumiesz,jak czegoś nie to pisz śmiało.Pozdrawiam
Ps.Za to że ci rozwiązałem takie zadania musisz policzyć kilka podobnych
Re: Wzór prostej
xxDorianxx, dawaniem gotowca psujesz forum. W niczym nie pomogłeś. Co więcej, demoralizujesz pytającego.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Wzór prostej
Pomyślałem sobie.Jak pomogę zrobić to zadania z opisem kolejne zadania pójdą mu zdecydowanie lepiej.Bo jest to zadania najprostsze z najprostszych.
Re: Wzór prostej
Gdy zdobędziesz nieco więcej doświadczenia, dostrzeżesz, że nie jest to najlepsza metoda dydaktyczna. Moja (niekoniecznie idealna) polega na wykorzystaniu tej wiedzy, którą pytający już ma. Przez umiejętne zadawanie pytań można go naprowadzić na właściwy tok myślenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 lis 2016, o 16:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Re: Wzór prostej
Jak ktoś nie chce czegoś zrozumieć i tak tego nie zrozumie, taka prawda.szw1710 pisze:xxDorianxx, dawaniem gotowca psujesz forum. W niczym nie pomogłeś. Co więcej, demoralizujesz pytającego.
Pytanie. Rozwiązanie, które zostało podane wyżej jest poprawne? Nie chciałbym robić innych przykładów i uczyć się błędnie, a czasami ciężko ironie jest zrozumieć
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Wzór prostej
Sponsor, rozwiązanie użytkownika xxDorianxx jest poprawne, tylko komentarz trochę mało składny. Ale merytorycznie w porządku.
Proponuję małe uproszczenie.
Mamy punkt \(\displaystyle{ A(x_A,y_A).}\) Wszystkie proste, do których należy ten punkt (oprócz prostej pionowej \(\displaystyle{ x=x_A}\)), mają równania postaci \(\displaystyle{ y-y_A=a(x-x_A).}\) Istotnie, wstawiając w miejsce \(\displaystyle{ x,y}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ A}\), mamy równość prawdziwą \(\displaystyle{ 0=0.}\) Dlatego prosta, której szukasz (mająca współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ 4}\)) ma równanie \(\displaystyle{ y-4=4(x-2)}\), czyli \(\displaystyle{ y=4x-4.}\) Zadanie na jedną linijkę pisania.
Proponuję małe uproszczenie.
Mamy punkt \(\displaystyle{ A(x_A,y_A).}\) Wszystkie proste, do których należy ten punkt (oprócz prostej pionowej \(\displaystyle{ x=x_A}\)), mają równania postaci \(\displaystyle{ y-y_A=a(x-x_A).}\) Istotnie, wstawiając w miejsce \(\displaystyle{ x,y}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ A}\), mamy równość prawdziwą \(\displaystyle{ 0=0.}\) Dlatego prosta, której szukasz (mająca współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ 4}\)) ma równanie \(\displaystyle{ y-4=4(x-2)}\), czyli \(\displaystyle{ y=4x-4.}\) Zadanie na jedną linijkę pisania.