styczne okregi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

styczne okregi

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dane jest okrag o1 , i prosta l. Znajdz obraz o1 w symetri osiowej wzgledem l. potem znajdz równanie koła o3 stycznego zewnetrznie do o1 i o2., oraz podaj stosowne rachunki, etc
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2x-4y+4=0}\)
\(\displaystyle{ x-y-3=0}\)
\(\displaystyle{ o_2=s_l(o_1), \}\)
ODPOWIEDZ