Moglbym prosic o pomoc jak je rozwiazać?:
Zad. 1 Napisz wzór prostej równoleglej do prostej \(\displaystyle{ y=3x-6}\) i przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ A(4;10)}\)
Zad. 2 Oblicz dlugosc odcinka \(\displaystyle{ |AB|}\) o wspolrzednych \(\displaystyle{ A(4;6)}\) i \(\displaystyle{ B(2;5)}\)
Dziekuje za pomoc.
Funkcja liniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 lis 2016, o 16:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Funkcja liniowa
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Funkcja liniowa
Zad1)
\(\displaystyle{ y=3x-6 \Leftrightarrow -3x+y+6=0}\)
Prosta równoległa ma równanie:\(\displaystyle{ -3x+y+k=0}\)
Skoro przeczhodzi przez punkt: \(\displaystyle{ A}\) , to: \(\displaystyle{ -3\cdot 4 +10 +k=0 \Leftrightarrow k=2}\)
Zatem szukana prosta:\(\displaystyle{ -3x+y+2=0}\)
\(\displaystyle{ y=3x-6 \Leftrightarrow -3x+y+6=0}\)
Prosta równoległa ma równanie:\(\displaystyle{ -3x+y+k=0}\)
Skoro przeczhodzi przez punkt: \(\displaystyle{ A}\) , to: \(\displaystyle{ -3\cdot 4 +10 +k=0 \Leftrightarrow k=2}\)
Zatem szukana prosta:\(\displaystyle{ -3x+y+2=0}\)
Funkcja liniowa
Zad 2)
Narysuj sobie po prostu ten odcinek w układzie współrzędnych,
nie ma tu żadnej filozofii, aby policzyć jego długość. Wystarczy odczytać współrzędne i zastosować odpowiednie twierdzenie z geometrii.
Narysuj sobie po prostu ten odcinek w układzie współrzędnych,
nie ma tu żadnej filozofii, aby policzyć jego długość. Wystarczy odczytać współrzędne i zastosować odpowiednie twierdzenie z geometrii.