przekształcenie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

przekształcenie

Post autor: Kocurka »

Przekształcenie F jest takim przekształceniem płaszczyzny na płaszczyznę, w którym obrazem dowolnego punktu \(\displaystyle{ P=(x,y)}\) jest punkt \(\displaystyle{ P'= ft( \frac{1}{3}x,2y \right)}\)

Znajdź równanie linii będącej obrazem prostej \(\displaystyle{ y=x+5}\) w przekształceniu F.


Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję =]
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2007, o 09:20 przez Kocurka, łącznie zmieniany 1 raz.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

przekształcenie

Post autor: robin5hood »

podstawiamy za x i za y do prostej y=x+5 i otrzymujemy
2y=1/3x+5
ODPOWIEDZ