Wektory w ukladzie wspolrzednym (x,y,z)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
awekat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 wrz 2017, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy

Wektory w ukladzie wspolrzednym (x,y,z)

Post autor: awekat »

Dane są wektory \(\displaystyle{ \vec{a}=[3,-2,1] , \vec{b}=[1,2,1], \vec{c}=[-1,4,3].}\)
Obliczyć a) \(\displaystyle{ [(\vec{a}-2\vec{b})\times \vec{c}]\times[(\vec{a}\cdot \vec{c})(\vec{b}\times \vec{c})]}\)

wynik tego przykładu jest: \(\displaystyle{ -160[-1,4,3].}\)
Mi wychodzi lewa strona równania \(\displaystyle{ [-22,-4,4]}\) ,a prawa \(\displaystyle{ (-8)\cdot [10,-2,2]}\) ,
a z tego nie wychodzi na pewno wynik zadania.
Gdzie robię błąd? Liczę iloczyn skalarny iloczyn wektorowy po kolei, może nie znam jakiejś własności która przyspiesza i daje wynik tego zadania? Proszę o pomoc, z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 16 paź 2017, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \vec.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wektory w ukladzie wspolrzednym (x,y,z)

Post autor: SlotaWoj »

awekat pisze:Mi wychodzi lewa strona równania ...
Jakiego równania?

Lewa strona wyrażenia \(\displaystyle{ \ne[-22;-4;4].}\)
Prawa strona wyrażenia \(\displaystyle{ \ne-8\cdot[10;-2;2].}\)

Źle obliczasz iloczyn wektorowy!

Ma być:
  • \(\displaystyle{ \mathbf a \times \mathbf b = \begin{vmatrix} a_y & a_z \\ b_y & b_z \end{vmatrix} \mathbf i + \begin{vmatrix} a_z & a_x \\ b_z & b_x \end{vmatrix} \mathbf j + \begin{vmatrix} a_x & a_y \\ b_x & b_y \end{vmatrix} \mathbf k,}\)
Powyżej zwróć uwagę na kolejność indeksów kolumn w środkowym wyznaczniku, stąd znak \(\displaystyle{ +}\) przed składnikiem.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Wektory w ukladzie wspolrzednym (x,y,z)

Post autor: SidCom »

Wynik \(\displaystyle{ 160[1,-4,-3]}\) jest rzeczywiście poprawny. Pokaż swoje działania
awekat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 wrz 2017, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy

Wektory w ukladzie wspolrzednym (x,y,z)

Post autor: awekat »

SidCom pisze:Wynik \(\displaystyle{ 160[1,-4,-3]}\) jest rzeczywiście poprawny. Pokaż swoje działania


Pierwszy krok który robię to obliczam \(\displaystyle{ (\vec{a}-2\vec{b})=[1,-6,-1]}\)
Drugi \(\displaystyle{ (\vec{a}-2\vec{b}) \times c}\) <- z macierzy (il. wektorowy) oczywiście gdzie wychodzi \(\displaystyle{ [-22, +2, 2]}\)
Trzeci \(\displaystyle{ (\vec{a}\cdot \vec{c})=-8}\) <- tutaj akurat il. skalarny
Czwarty \(\displaystyle{ \vec{b}\times \vec{c}=[10,-2,2]}\) <- też z macierzy il. wektorowy
I po takich działaniach powstały wyniki jakie podałem wyżej.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Wektory w ukladzie wspolrzednym (x,y,z)

Post autor: SlotaWoj »

Ma być:
  • \(\displaystyle{ (\vec a-2\vec b)\times\vec c=\left[\begin{vmatrix}-6&-1\\4&3\end{vmatrix};\begin{vmatrix}-1&1\\3&-1\end{vmatrix};\begin{vmatrix}1&-6\\-1&4\end{vmatrix}\right]=[-14;-2;-2]}\)
etc.
ODPOWIEDZ