Obszar ograniczony powierzchniami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
darkwind
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 wrz 2017, o 18:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Obszar ograniczony powierzchniami

Post autor: darkwind »

Opisz obszar ograniczony powierzchniami \(\displaystyle{ z=-x ^{2}-y ^{2} ; z=-4}\) korzystając z odpowiednio dobranych współrzędnych sferycznych lub walcowych. Opisz te współrzędne oraz naszkicuj opisywany obszar.

Podstawiłem \(\displaystyle{ -4}\) pod \(\displaystyle{ z}\) do pierwszego równania i wyszło \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} = 2 ^{2}}\)
Narysowałem okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 2}\) w płaskim układzie współrzędnym.

I teraz nie wiem co zrobić - z jednej strony muszę użyć współrzędnych walcowych lub sferycznych, ale przeniosłem układ na dwuwymiarowy, gdzie pasowałyby współrzędne biegunowe.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2017, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Re: Obszar ograniczony powierzchniami

Post autor: jutrvy »

A weź nie licz, tylko sobie narysuj, tzn wiesz, jakie zachodzą związki pomiędzy \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), wiesz też, że \(\displaystyle{ z = -4}\), więc to będzie taki okrąg, jak powiedziałeś, tyle że "opuszczony" o cztery jednostki w dół.
ODPOWIEDZ