Przecięcie płaszczyzny z Ox

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
fuzzyARTMAP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 gru 2016, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Przecięcie płaszczyzny z Ox

Post autor: fuzzyARTMAP »

Witam, mam znalezc wspolrzedne punktu przeciecia plaszczyzny podanej ponizej z osia Ox:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1+2s+t\\ y=2+3s+2t , \text{ gdzie } s,t \in \RR\\ z=-3-s+t\end{cases}}\)

wiedzac, ze jest to przeciecie z Ox, czy do tego ukladu rownan mozemy wstawic \(\displaystyle{ x=0}\)?
jak dalej mam potraktowac \(\displaystyle{ s}\) i \(\displaystyle{ t}\)?
bardzo prosze o pomoc i wskazowki
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

Re: Przecięcie płaszczyzny z Ox

Post autor: Pakro »

Jeśli przecina oś OX to nie jest przypadkiem tak, że zeruje się \(\displaystyle{ y,z}\) ?
Awatar użytkownika
fuzzyARTMAP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 gru 2016, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Przecięcie płaszczyzny z Ox

Post autor: fuzzyARTMAP »

oświecenie ! dzieki!
ODPOWIEDZ