Współrzędne punktu wysokości trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

Współrzędne punktu wysokości trójkąta

Post autor: jcubic »

Mam 3 punkty \(\displaystyle{ A = (x_1,y_1), B = (x_2,y_2), C = (x_3,y_3)}\) i muszę znaleźć współrzędne punktu \(\displaystyle{ D = (x_4,y_4)}\)
AU
AU
math.png (5.64 KiB) Przejrzano 184 razy
Punktu ABC tworzą trójkąt czyli muszę znaleźć drugą współrzędną jego wysokości.

Tego typu zadania były w szkole średniej ale kompletnie nie wiem jak to obliczyć.

Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2017, o 13:02 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Re: Współrzędne punktu wysokości trójkąta

Post autor: mortan517 »

Znajdź prostą prostopadłą do AC, przechodzącą przez punkt B.
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

Re: Współrzędne punktu wysokości trójkąta

Post autor: jcubic »

Są to to jakieś wzory? Nie mam żadnej książki do geometrii analitycznej. Mam taką książeczkę

Kod: Zaznacz cały

https://ksiegarnia.pwn.pl/Matematyka-Poradnik-encyklopedyczny,68447217,p.html
ale tam tego nie ma.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Re: Współrzędne punktu wysokości trójkąta

Post autor: mortan517 »

Ale tam tego nie ma. Hmm, na pewno? Oczywiście, że są nawet w podręcznikach do liceum. Poszukaj jakie warunki muszą spełniać proste, aby były prostopadłe.
Awatar użytkownika
jcubic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 20 gru 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 11 razy

Re: Współrzędne punktu wysokości trójkąta

Post autor: jcubic »

Jest tylko:
* Kąt miedzy prostymi
* Punkt przecięcia prostych
* Odległość punktu od prostej
* Równanie prostej

i jest że \(\displaystyle{ A_1A_2 - B_1B_2 = 0}\) wtedy proste są prostopadłe

Mogę obliczyć \(\displaystyle{ A_1}\) i \(\displaystyle{ B_1}\) ale nie mam skąd wziąć \(\displaystyle{ A_2}\) i \(\displaystyle{ B_2}\).

nie mam żadnej książki do liceum.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Re: Współrzędne punktu wysokości trójkąta

Post autor: mortan517 »

Ale masz internet, po wpisaniu "proste prostopadłe" to pierwszy link, trochę samodzielności.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Współrzędne punktu wysokości trójkąta

Post autor: Dilectus »

Poczytaj też o współczynniku kierunkowym prostej.
ODPOWIEDZ