Punkty wspólne C,D prostej \(\displaystyle{ x-y=0}\) i kierownic elipsy \(\displaystyle{ x^2+2y^2 = 32}\) mają współrzędne:
\(\displaystyle{ a)C(8,8), D(-8,-8); b)C( \frac{25}{3}), \frac{25}{3}) , D ( \frac{-25}{3}), \frac{-25}{3}); c)C(4 \frac{1}{2} , 4 \frac{1}{2}), D(-4 \frac{1}{2} , -4 \frac{1}{2})}\)
Współrzędne punktów wspólnych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Współrzędne punktów wspólnych.
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{32}+ \frac{y^2}{16}=1\\
\left( \frac{x}{4 \sqrt{3} } \right) ^2+ \left( \frac{x}{4 } \right) ^2=1\\
d= \frac{a^2}{c}= \frac{a^2}{ \sqrt{a^2-b^2} }= \frac{32}{ \sqrt{32-16} }=8}\)
Równania kierownic:
\(\displaystyle{ x=-8 \ \ , \ \ x=8}\)
Ich przecięcia z \(\displaystyle{ y=x}\) są oczywiste.
Edit:
Muszę zacząć sprawdzać co wysyłam bo zbyt dużo popełniam tych literówekcyfrówek.
Oczywiście, jak wskazuje Kinia, powinno być trochę inaczej, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{32}+ \frac{y^2}{16}=1\\
\left( \frac{x}{4 \sqrt{\red{2}} } \right) ^2+ \left( \frac{\red{y} }{4 } \right) ^2=1}\)
Nie wpływa to w żaden sposób na poprawność dalszych działań.
\left( \frac{x}{4 \sqrt{3} } \right) ^2+ \left( \frac{x}{4 } \right) ^2=1\\
d= \frac{a^2}{c}= \frac{a^2}{ \sqrt{a^2-b^2} }= \frac{32}{ \sqrt{32-16} }=8}\)
Równania kierownic:
\(\displaystyle{ x=-8 \ \ , \ \ x=8}\)
Ich przecięcia z \(\displaystyle{ y=x}\) są oczywiste.
Edit:
Muszę zacząć sprawdzać co wysyłam bo zbyt dużo popełniam tych literówekcyfrówek.
Oczywiście, jak wskazuje Kinia, powinno być trochę inaczej, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{32}+ \frac{y^2}{16}=1\\
\left( \frac{x}{4 \sqrt{\red{2}} } \right) ^2+ \left( \frac{\red{y} }{4 } \right) ^2=1}\)
Nie wpływa to w żaden sposób na poprawność dalszych działań.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2017, o 20:38 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 mar 2016, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Re: Współrzędne punktów wspólnych.
"kerajs" dziękuję mój mentorze matematyczny!!! Dobrej nocy, to tyle zadanek.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Re: Współrzędne punktów wspólnych.
\(\displaystyle{ \left( \frac{x}{4 \sqrt{3} } \right) ^2+ \left( \frac{x}{4 } \right) ^2=1\ \ \Rightarrow \ \ \frac{x^2}{48}+ \frac{y^2}{16}=1}\)kerajs pisze:\(\displaystyle{ \frac{x^2}{32}+ \frac{y^2}{16}=1\\
\left( \frac{x}{4 \sqrt{3} } \right) ^2+ \left( \frac{x}{4 } \right) ^2=1}\)