Hiperbola, której mimośród \(\displaystyle{ e=pierwiastek z 34/3}\) oraz ogniska mają współrzędne \(\displaystyle{ F1( \sqrt{-34},0), F2 ( \sqrt{34},0)}\) :
\(\displaystyle{ a) x^2-y^2=8;
b)25x^2-9y^2=225;
c)x^2-y^2=16;}\)
Współrzędne punktów wspólnych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Współrzędne punktów wspólnych.
Raczej:
\(\displaystyle{ b^2+a^2=c^2 \Rightarrow b^2=31}\)
Ta hiperbola to
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{3}- \frac{y^2}{31}=1}\)
ale takiej odpowiedzi nie ma.
Wygląda na to że ma być:
\(\displaystyle{ e= \frac{c}{a} \Rightarrow \sqrt{ \frac{34}{3}}= \frac{\sqrt{34}}{a} \Rightarrow a= \sqrt{3}}\)Hiperbola, której mimośród \(\displaystyle{ e= \sqrt{ \frac{34}{3}}}\) oraz ogniska mają współrzędne \(\displaystyle{ F_1=( -\sqrt{34},0), \ F_2= ( \sqrt{34},0)}\)
\(\displaystyle{ b^2+a^2=c^2 \Rightarrow b^2=31}\)
Ta hiperbola to
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{3}- \frac{y^2}{31}=1}\)
ale takiej odpowiedzi nie ma.
Wygląda na to że ma być:
i odpowiedź: BHiperbola, której mimośród \(\displaystyle{ e= \frac{ \sqrt{34}}{3}}\) oraz ogniska mają współrzędne \(\displaystyle{ F_1=( -\sqrt{34},0), \ F_2= ( \sqrt{34},0)}\)