Współrzędne punktów wspólnych.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Eko140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 8 mar 2016, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Współrzędne punktów wspólnych.

Post autor: Eko140 »

Punkty wspólne C,D prostej x-y=0 i kierownic elipsy \(\displaystyle{ x^2+2y^2 = 32}\) mają współrzędne:
\(\displaystyle{ a)C(8,8), D(-8,-8);
b)C( \frac{25}{3}), \frac{25}{3}) , D ( \frac{-25}{3}), \frac{-25}{3});
c)C(4 \frac{1}{2} , 4 \frac{1}{2}), D(-4 \frac{1}{2} , -4 \frac{1}{2})}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Re: Współrzędne punktów wspólnych.

Post autor: piasek101 »

To już Twoje trzecie zadanie tego typu - wzory są w necie (wiki).

Ale gotowce też chodzą.
ODPOWIEDZ