W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) kąt przy wierzchołku A jest ostry oraz \(\displaystyle{ A=(-6,-7)}\), \(\displaystyle{ B=(4,-2)}\). Obwód równoległoboku ma długość \(\displaystyle{ 18 \sqrt{5}}\). Z wierzchołka B tego równoległoboku poprowadzono prostą
\(\displaystyle{ l:y=- \frac{1}{2}x}\) zawierającą wysokość poprowadzoną na bok \(\displaystyle{ AD}\). Oblicz długość przekątnej \(\displaystyle{ BD}\).
Moje rozwiązanie:
Obliczyłem długość odcinka\(\displaystyle{ AB=5 \sqrt{5}}\) \(\displaystyle{ AB=CD}\) czyli \(\displaystyle{ AD=BC=4 \sqrt{5}}\)(z podanego obwodu).
Teraz liczę równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l.
Wyszło mi \(\displaystyle{ y=2x+5}\)
Teraz porównuje obie proste, wychodzi punkt \(\displaystyle{ E=(-2,1)}\) i to jest dziwna rzecz bo dlugość odcinka
\(\displaystyle{ AE=4 \sqrt{5}}\) a przecież wysokość nie może być w wierzchołku.
\(\displaystyle{ l:y=- \frac{1}{2}x}\) zawierającą wysokość poprowadzoną na bok \(\displaystyle{ AD}\). Oblicz długość przekątnej \(\displaystyle{ BD}\).
Moje rozwiązanie:
Obliczyłem długość odcinka\(\displaystyle{ AB=5 \sqrt{5}}\) \(\displaystyle{ AB=CD}\) czyli \(\displaystyle{ AD=BC=4 \sqrt{5}}\)(z podanego obwodu).
Teraz liczę równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l.
Wyszło mi \(\displaystyle{ y=2x+5}\)
Teraz porównuje obie proste, wychodzi punkt \(\displaystyle{ E=(-2,1)}\) i to jest dziwna rzecz bo dlugość odcinka
\(\displaystyle{ AE=4 \sqrt{5}}\) a przecież wysokość nie może być w wierzchołku.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
W tym przypadku punkt \(\displaystyle{ E}\) pokrywa się z punktem \(\displaystyle{ D}\) (zauważ na rysunku, że równoległobok budują dwa trójkąty prostokątne).damianb543 pisze:Teraz porównuje obie proste, wychodzi punkt \(\displaystyle{ E=(-2,1)}\) i to jest dziwna rzecz bo dlugość odcinka
\(\displaystyle{ AE=4 \sqrt{5}}\) a przecież wysokość nie może być w wierzchołku.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
W odpowiedz jednak wysokosć jest poprowadzona na bok AD.Sherlock pisze:W tym przypadku punkt \(\displaystyle{ E}\) pokrywa się z punktem \(\displaystyle{ D}\) (zauważ na rysunku, że równoległobok budują dwa trójkąty prostokątne).damianb543 pisze:Teraz porównuje obie proste, wychodzi punkt \(\displaystyle{ E=(-2,1)}\) i to jest dziwna rzecz bo dlugość odcinka
\(\displaystyle{ AE=4 \sqrt{5}}\) a przecież wysokość nie może być w wierzchołku.
I co to za figura ze jej przekątna jest wysokością?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
Np ta z zadania (nie robiłem) - wysokość może leżeć na przekątnej, nic w tym nie ma dziwnego.damianb543 pisze: I co to za figura ze jej przekątna jest wysokością?
[edit] Już obejrzałem - tak jest.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2017, o 21:48 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
Dobra ale co to za figura?piasek101 pisze:Np ta z zadania (nie robiłem) - wysokość może leżeć na przekątnej, nic w tym nie ma dziwnego.damianb543 pisze: I co to za figura ze jej przekątna jest wysokością?
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
Jak w rownolegloboku wysokosc jest przekątną?!piasek101 pisze:damianb543 pisze:W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) ...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
Definicja wysokości czworokąta.
Definicja przekątnej.
Wniosek - wysokość może leżeć na przekątnej (lub na odwrót) - albo (jak niektórzy napiszą) jest przekątną.
Definicja przekątnej.
Wniosek - wysokość może leżeć na przekątnej (lub na odwrót) - albo (jak niektórzy napiszą) jest przekątną.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry
A rozwiązywałeś to zadanie?piasek101 pisze:Definicja wysokości czworokąta.
Definicja przekątnej.
Wniosek - wysokość może leżeć na przekątnej (lub na odwrót) - albo (jak niektórzy napiszą) jest przekątną.