Mając okrąg i prostą wyznacz kolejny okrąg styczny do tych.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Xiaos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 25 paź 2016, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Mając okrąg i prostą wyznacz kolejny okrąg styczny do tych.

Post autor: Xiaos »

Witam, mamy takie zadanie:
Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + y^2=8}\) i prosta \(\displaystyle{ y=-x+8}\)
Napisz równanie okręgu o najmniejszym promieniu stycznego jednocześnie do danego okręgu i danej prostej.
Wykres:

Mamy znaleźć okrąg z najmniejszym promieniem, więc obstawiam, że jest on pomiędzy prostą a okręgiem.

Zatem, odległość środka pierwszego okręgu \(\displaystyle{ (0,0)}\) od prostej \(\displaystyle{ y=-x+8}\) daje nam 2*promień szukanego okręgu.

Ze wzoru na odległość punktu od prostej wychodzi \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\).

Zatem promien \(\displaystyle{ \Rightarrow \frac{4\sqrt{2}}{2} = 2 \sqrt{2}}\) (tak dodatkowo dodam, że \(\displaystyle{ 2\sqrt{2} = \sqrt{8}}\) czyli promień okręgu który dostaliśmy)

Żeby otrzymać styczne musimy przyrównać wzór szukanego okręgu do prostej i okręgu który mamy, lecz jak go zapisać? Może jakieś przesunięcie okręgu \(\displaystyle{ x^2 + y^2=8}\) na środek odcinka pomiędzy \(\displaystyle{ (0,0)}\) i \(\displaystyle{ y=-x+8}\)?

\(\displaystyle{ (x-q)^2 + (y-b)^2 = 2\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ y=-x+8}\)?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2017, o 11:13 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Mając okrąg i prostą wyznacz kolejny okrąg styczny do tych.

Post autor: kruszewski »

Podpowiedź obrazkiem:
Ukryta treść:    
Środki obu okręgów, danego i szukanego, przynależą do prostej normalnej (prostopadłej) do prostej danej równaniem. Współrzędne punktów wspólnych prostej normalnej do prostej danej równaniem z danymi:okręgiem i prostą są łatwe do znalezienia, zatem i środek oraz promień szukanego okręgu.
ODPOWIEDZ