prosta równoległa do płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
prosta równoległa do płaszczyzny
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(1, 0, 1)}\), równoległej do płaszczyzny \(\displaystyle{ 3x - 2y - 3z +3 = 0}\), przecinającą prostą \(\displaystyle{ \frac{x-2}{1}=\frac{y-1}{-2}=\frac{z+2}{2}}\).
Proszę o pomoc, bo w poniedziałek kolokwium, a ja się LaTeX-a uczę
\(\displaystyle{ \vec{n} = [3, -2, -3]}\)
i nie wiem, od czego zacząć...
Proszę o pomoc, bo w poniedziałek kolokwium, a ja się LaTeX-a uczę
\(\displaystyle{ \vec{n} = [3, -2, -3]}\)
i nie wiem, od czego zacząć...
Ostatnio zmieniony 25 mar 2017, o 20:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
prosta równoległa do płaszczyzny
Robiłbym tak:
1. Znalazłbym równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A i równoległej do płaszczyzny podanej w zadaniu.2. Poszukałbym punktu B przebicia płaszczyzny wyznaczonej w 1) przez prostą podaną w zadaniu
3. Szukana prosta przechodzi przez A i B. Należy napisać jej równanie.
1. Znalazłbym równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A i równoległej do płaszczyzny podanej w zadaniu.
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
prosta równoległa do płaszczyzny
Ja już nic nie rozumiem
Punkt pierwszy robiłam wg innego przykładu, który jest gdzieś tu na forum i mi wyszło:
\(\displaystyle{ 3x - 2y - 3z - 22 = 0}\)
A tu widzę, że to po prostu wektor normalny pomnoży przez punkt \(\displaystyle{ A}\)... Chociaż w takim przypadku nie rozumiem, czemu jest \(\displaystyle{ +3z}\), a nie \(\displaystyle{ -3z}\).
Punkt pierwszy robiłam wg innego przykładu, który jest gdzieś tu na forum i mi wyszło:
\(\displaystyle{ 3x - 2y - 3z - 22 = 0}\)
A tu widzę, że to po prostu wektor normalny pomnoży przez punkt \(\displaystyle{ A}\)... Chociaż w takim przypadku nie rozumiem, czemu jest \(\displaystyle{ +3z}\), a nie \(\displaystyle{ -3z}\).
Ostatnio zmieniony 25 mar 2017, o 20:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
prosta równoległa do płaszczyzny
Ot, zwykła literówka która wpłynęła na kolejne wyniki. Sorry.
Początkowo napisałem ten post bez odpowiedzi, które dopiero później dopisałem.
1) Płaszczyzna równoległa do \(\displaystyle{ 3x-2y-3z+3=0}\) to \(\displaystyle{ 3x-2y-3z+D=0}\)
Skoro przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (1,0,1)}\) to zachodzi
\(\displaystyle{ 3 \cdot 1-2 \cdot 0-3 \cdot 1+D=0\\
3-0-3+D=0\\
D=0}\)
Szukana płaszczyzna ma równanie:
\(\displaystyle{ 3x-2y-3z=0}\)
2) Aby znaleźć punkt B można rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y-3z=0\\ \frac{x-2}{1}=t \\ \frac{y-1}{-2}=t \\ \frac{z+2}{2}=t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y-3z=0\\ x=t+2 \\ y=-2t+1 \\ z=2t -2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 3(t+2)-2(-2t+1)-3(2t-2)=0\\
3t+6+4t-2-6t+6=0\\
t=-10}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} t=-10 \\ x=-8 \\ y=21 \\ z=-22 \end{cases}}\)
3) zrób samodzielnie. (Wynik będzie inny niż sugerowałem).
Początkowo napisałem ten post bez odpowiedzi, które dopiero później dopisałem.
1) Płaszczyzna równoległa do \(\displaystyle{ 3x-2y-3z+3=0}\) to \(\displaystyle{ 3x-2y-3z+D=0}\)
Skoro przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (1,0,1)}\) to zachodzi
\(\displaystyle{ 3 \cdot 1-2 \cdot 0-3 \cdot 1+D=0\\
3-0-3+D=0\\
D=0}\)
Szukana płaszczyzna ma równanie:
\(\displaystyle{ 3x-2y-3z=0}\)
2) Aby znaleźć punkt B można rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y-3z=0\\ \frac{x-2}{1}=t \\ \frac{y-1}{-2}=t \\ \frac{z+2}{2}=t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y-3z=0\\ x=t+2 \\ y=-2t+1 \\ z=2t -2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 3(t+2)-2(-2t+1)-3(2t-2)=0\\
3t+6+4t-2-6t+6=0\\
t=-10}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} t=-10 \\ x=-8 \\ y=21 \\ z=-22 \end{cases}}\)
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
prosta równoległa do płaszczyzny
3) \(\displaystyle{ \begin{cases} x = -9u +1 \\ y = 21u \\ z = -23u +1 \end {cases}}\)
Wydaje mi się, że równanie parametryczne będzie tak, ale za to nie wiem, jak z tego zrobić równanie kanoniczne, a pan profesor lubi zaznaczyć szczegółowo, o co mu chodzi, żeby sprawdzić, czy znamy nazewnictwo
Ogólnie bardzo dziękuję za to rozpisanie. Cały dzień liczę tego typu zadanka i jestem jakaś odporna na wiedzę... A to podstawiania z parametrem t chyba najczęściej się powtarzało. Mam nadzieję, że jak się prześpię z tym, to zacznę więcej ogarniać.
Wydaje mi się, że równanie parametryczne będzie tak, ale za to nie wiem, jak z tego zrobić równanie kanoniczne, a pan profesor lubi zaznaczyć szczegółowo, o co mu chodzi, żeby sprawdzić, czy znamy nazewnictwo
Ogólnie bardzo dziękuję za to rozpisanie. Cały dzień liczę tego typu zadanka i jestem jakaś odporna na wiedzę... A to podstawiania z parametrem t chyba najczęściej się powtarzało. Mam nadzieję, że jak się prześpię z tym, to zacznę więcej ogarniać.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
prosta równoległa do płaszczyzny
Równanie kanoniczne (proporcja podwójna) prostej to:
\(\displaystyle{ \frac{x-x_0}{x_k}= \frac{y-y_0}{y_k}= \frac{z-z_0}{z_k}}\)
gdzie \(\displaystyle{ (x_0,y_0,z_0)}\) to punkt zaczepienia prostej, a jej wektor kierunkowy to:
\(\displaystyle{ \vec{k}= \left[ x_k, y_k, z_k \right]}\)
Ty masz:
\(\displaystyle{ A=(1,0,1) \ , \ \vec{k}= \vec{AB}=\left[ -9,21,-23\right]}\)
więc równanie kanoniczne to:\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-9}= \frac{y}{21}= \frac{z-1}{-23}}\)
to samo uzyskasz jak porównasz \(\displaystyle{ u}\) wyliczone z każdego równania z postaci parametrycznej.
Nie dziw się jeśli ktoś będzie miał inny wynik. Mógł on przyjąć inny punkt zaczepienia (np. punkt B, środek odcinka AB, itp) i/lub inny wektor kierunkowy (np: wektor BA, unormowany AB, itp)
\(\displaystyle{ \frac{x-x_0}{x_k}= \frac{y-y_0}{y_k}= \frac{z-z_0}{z_k}}\)
gdzie \(\displaystyle{ (x_0,y_0,z_0)}\) to punkt zaczepienia prostej, a jej wektor kierunkowy to:
\(\displaystyle{ \vec{k}= \left[ x_k, y_k, z_k \right]}\)
Ty masz:
\(\displaystyle{ A=(1,0,1) \ , \ \vec{k}= \vec{AB}=\left[ -9,21,-23\right]}\)
więc równanie kanoniczne to:\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-9}= \frac{y}{21}= \frac{z-1}{-23}}\)
to samo uzyskasz jak porównasz \(\displaystyle{ u}\) wyliczone z każdego równania z postaci parametrycznej.
Nie dziw się jeśli ktoś będzie miał inny wynik. Mógł on przyjąć inny punkt zaczepienia (np. punkt B, środek odcinka AB, itp) i/lub inny wektor kierunkowy (np: wektor BA, unormowany AB, itp)
-
- Użytkownik
- Posty: 22225
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
prosta równoległa do płaszczyzny
Jeśli ktoś będzie miał inny wynik, to niedobrze, bo taka prosta jest tylko jedna, więc wynik powinien być taki sam. Natomiast może on wyglądać inaczej, bo tę samą prostą można opisać na nieskończenie wiele sposobów.kerajs pisze:
Nie dziw się jeśli ktoś będzie miał inny wynik. Mógł on przyjąć inny punkt zaczepienia (np. punkt B, środek odcinka AB, itp) i/lub inny wektor kierunkowy (np: wektor BA, unormowany AB, itp)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
prosta równoległa do płaszczyzny
Dzięki za wyjaśnienie tych "różnych" wyników, bo oczywiście mam podany inny wektor kierunkowy i nie widząc żadnej proporcji, byłam zaniepokojona
Jakoś w tygodniu zrobię jeszcze jedno takie zadanie i wrzucę tu, jakby ktoś mógł sprawdzić, czy nie robię błędów
Jakoś w tygodniu zrobię jeszcze jedno takie zadanie i wrzucę tu, jakby ktoś mógł sprawdzić, czy nie robię błędów