Oblicz pole figury F, która jest zbiorem wszystkich punktów (x, y) spełniających
nierówność:
\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} \le 2 \cdot (\left| x\right| +\left| y\right|)}\)
Pole figury F
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Pole figury F
\(\displaystyle{ \left| x\right|^2+ \left| y\right|^2 \le 2(\left| x\right|+ \left| y\right|) \\
(\left| x\right|-1)^2+(\left| y\right|^2-1) \le 2}\)
czyli cztery koła.
(\left| x\right|-1)^2+(\left| y\right|^2-1) \le 2}\)
czyli cztery koła.
wynik:
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Pole figury F
Mógłbyś jeszcze postarać się jakoś wytłumaczyć dlaczego z racji tego, że mamy moduły z \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są aż cztery koła? Analityka nie jest moją mocną stroną a z nierównościami koła miałem mało do czynienia.
Edit: Już sam do tego doszedłem, chwilę po napisaniu.
Dzięki.
Edit: Już sam do tego doszedłem, chwilę po napisaniu.
Dzięki.