Wykaż, że punkty, których odległości od prostej y=2 i punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hyphaee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2017, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Wykaż, że punkty, których odległości od prostej y=2 i punktu

Post autor: hyphaee »

Wykaż, że punkty, których odległości od prostej \(\displaystyle{ y=2}\) i punktu \(\displaystyle{ (-1,0)}\) jest taka sama, leżą na paraboli.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2017, o 10:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak lateXa.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wykaż, że punkty, których odległości od prostej y=2 i punktu

Post autor: a4karo »

A jaka jest definicja paraboli?
hyphaee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2017, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Wykaż, że punkty, których odległości od prostej y=2 i punktu

Post autor: hyphaee »

Chodzi mi o rozwiązanie na poziomie 3kl szkoły średniej. Rozwiązywałam to w taki sposób, ale bez skutku: \(\displaystyle{ P=(-1,0), D=(x,2)}\) -dowolny punkt na prostej \(\displaystyle{ y=2}\) i \(\displaystyle{ C(x,y)}\) - współrzędna punktu równooddalonego od \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ D}\). Natępnie \(\displaystyle{ |PC|= |PD|}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2017, o 10:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak lateXa.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wykaż, że punkty, których odległości od prostej y=2 i punktu

Post autor: a4karo »

Pytam dlatego, że klasyczna definicja paraboli to zbiór punktów jednakowo odległych od danej prostej i danego punku na niej nieleżącego. Przy takiej definicji nie ma co pokazywać.

A jak chcesz wyprowadzic równanie, to jestes na dobrej drodze,.

Pokaż rachunki
ODPOWIEDZ