Płaszczyzny wycinają trójkąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tanul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 lut 2017, o 23:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Płaszczyzny wycinają trójkąt

Post autor: Tanul »

Ktoś ma pomysł jak "ugryźc" to zadanie?
Płaszczyzny \(\displaystyle{ x = 0, y = 0, z = 0}\) wycinają z płaszczyzny \(\displaystyle{ 15x + 10y + 6z = 30}\)
pewien trójkąt. Oblicz pole tego trójkąta.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2017, o 21:56 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Płaszczyzny wycinają trójkąt

Post autor: SlotaWoj »

Przekształć równanie płaszczyzny do postaci odcinkowej, z której łatwo pobierzesz współrzędne wierzchołków trójkąta. Potem połowa modułu iloczynu wektorowego.
ODPOWIEDZ