Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2017, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
Mam mały problem z rozwiązaniem takiego o to zadania ane są proste l1 i l2.Sprawdź czy te proste leżą w jednej płaszczyźnie jeśli tak to napisz równanie parametryczne i ogólne tej pł. l1:\(\displaystyle{ \frac{x-1}{1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{y+2}{2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{z-1}{2}}\) i l2 \(\displaystyle{ \begin{cases} x+y-5=0\\3x-z-4=0\end{cases}}\) Bardzo prosze o pomoc .;/ Liczyłem iloczyn mieszany ale nie wyszedł mi 0 .. a z tego co wiem to są w jednej płaszczyźnie ;/ Z góry dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 60 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{1} = \frac{y+2}{2} = \frac{z-1}{2} \Leftrightarrow \begin{cases} x- \frac{1}{2}y=2 \\ x- \frac{1}{2}z= \frac{1}{2} \end{cases}}\)
Czyli \(\displaystyle{ l_1=lin((1,2,2))+(0,-4,-1)}\) i weźmy jakiś wektor \(\displaystyle{ v}\) łączący dowolne dwa punkty \(\displaystyle{ l_1}\) i \(\displaystyle{ l_2}\).
Np. \(\displaystyle{ (0,-4,-1)}\) i \(\displaystyle{ (0,5,-4)}\) wtedy \(\displaystyle{ v=(0,9,-3)}\).
Dodajmy wektor \(\displaystyle{ v}\) do bazy \(\displaystyle{ l_1}\) i otrzymamy płaszczyznę \(\displaystyle{ K}\) (jeśli \(\displaystyle{ v \notin T(l_1)}\)), która powinna być płaszczyzną do której należą obydwie proste.
\(\displaystyle{ K=lin((0,9,-3),(1,2,2))+(0,-4,-1)=lin((0,3,-1),(1,2,2))+(0,-4,-1)}\)
\(\displaystyle{ lin((0,3,-1),(1,2,2))= \begin{cases} -8x+y+3z=0 \end{cases}}\)
Czyli \(\displaystyle{ K: -8x+y+3z=-7}\), równanie parametryczne: \(\displaystyle{ (t,3s+2t-4,-s+2t-1)}\)
Sprawdźmy czy \(\displaystyle{ l_2}\) spełnia to równanie:
\(\displaystyle{ l_2: \begin{cases} x=5-y \\ z=3x-4=-3y+11\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -8(5-y)+y+3(-3y+11)=-7 \Leftrightarrow -40+8y+y-9y+33+7=0 \Leftrightarrow 0=0}\)
Czyli \(\displaystyle{ K}\) zawiera obydwie proste.
Czyli \(\displaystyle{ l_1=lin((1,2,2))+(0,-4,-1)}\) i weźmy jakiś wektor \(\displaystyle{ v}\) łączący dowolne dwa punkty \(\displaystyle{ l_1}\) i \(\displaystyle{ l_2}\).
Np. \(\displaystyle{ (0,-4,-1)}\) i \(\displaystyle{ (0,5,-4)}\) wtedy \(\displaystyle{ v=(0,9,-3)}\).
Dodajmy wektor \(\displaystyle{ v}\) do bazy \(\displaystyle{ l_1}\) i otrzymamy płaszczyznę \(\displaystyle{ K}\) (jeśli \(\displaystyle{ v \notin T(l_1)}\)), która powinna być płaszczyzną do której należą obydwie proste.
\(\displaystyle{ K=lin((0,9,-3),(1,2,2))+(0,-4,-1)=lin((0,3,-1),(1,2,2))+(0,-4,-1)}\)
\(\displaystyle{ lin((0,3,-1),(1,2,2))= \begin{cases} -8x+y+3z=0 \end{cases}}\)
Czyli \(\displaystyle{ K: -8x+y+3z=-7}\), równanie parametryczne: \(\displaystyle{ (t,3s+2t-4,-s+2t-1)}\)
Sprawdźmy czy \(\displaystyle{ l_2}\) spełnia to równanie:
\(\displaystyle{ l_2: \begin{cases} x=5-y \\ z=3x-4=-3y+11\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -8(5-y)+y+3(-3y+11)=-7 \Leftrightarrow -40+8y+y-9y+33+7=0 \Leftrightarrow 0=0}\)
Czyli \(\displaystyle{ K}\) zawiera obydwie proste.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2017, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
a można to zadanie jakimś innym sposobem rozwiązać ? bo tego nie rozumiem :/
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
Napisz równanie parametryczne pierwszej prostej i wstaw do obu równań drugiej. Jak będziesz miał szczęście, to dostaniesz ich punkt przecięcia. Jak nie będziesz miał szczęścia, to pozostanie sprawdzić, czy te proste nie są przypadkiem równoległe (wyznaczając ich wektory kierunkowe)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2017, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
Jeśli podstawie to wychodzi totalna głupota a równoległe również nie są ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
A możesz pokazać jakaż to głupota Ci wychodzi?
Bo według mnie te proste przecinają sie w punkcie \(\displaystyle{ (3,2,5)}\)
Bo według mnie te proste przecinają sie w punkcie \(\displaystyle{ (3,2,5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2017, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
Z L1 w postaci parametrycznej \(\displaystyle{ x=t+1 y=2t-2}\) a \(\displaystyle{ z=2t+1}\) a gdy podstawiam pod \(\displaystyle{ x+y-5=0}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ 3t=8}\) a gdy podstwie pod \(\displaystyle{ 3x-z-4}\) to wychodzi mi \(\displaystyle{ t=-3}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2017, o 17:04 przez konrad180, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
Nie wiem jak się liczy w stolicy, ale u nas na prowincji mamy tak:
\(\displaystyle{ (t+1)+(2t-2)-5=0 \Rightarrow 3t-6=0}\)
\(\displaystyle{ 3(1+t)-(2t+1)-4=0 \Rightarrow t-2=0}\)
\(\displaystyle{ (t+1)+(2t-2)-5=0 \Rightarrow 3t-6=0}\)
\(\displaystyle{ 3(1+t)-(2t+1)-4=0 \Rightarrow t-2=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2017, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Sprawdź czy proste są w jednej płaszczyźnie
Faktycznie .. błąd :/ Czyli teraz skoro mam już ten punkt moge stworzyć 2 wektor , następnie z tych 2 wektorów (jeden z L1 drugi z punktu z L1 i punktu przecięcia ) moge otrzymać wektor prostopadły i stworzyć płaszczyzne? Dobrze wszystko rozumiem ? Wielkie dzięki za pomoc