Przekształcenia geometryczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
epcrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NST
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 4 razy

Przekształcenia geometryczne

Post autor: epcrew »

Witam

Mam prośbę, mógłby ktoś wytłumaczyć lub rozwiązać zadnie:

Wyznacz współrzędne punktu M'=(x' , y'), który jest obrazem punktu M=(-3 , 1) w symetrii względem prostej o równaniu y=-x+2

Pozdrawiam...
grandslam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

Przekształcenia geometryczne

Post autor: grandslam »

gdy narysujesz prostą y=x+2 to prowadzisz prostą prostopadłą od punktu M do wyznaczonej prostej.niech punkt przecięcia tych prostych to N. Następnie odległośc |MN| zaznaczasz po drugiej stronie prostej y=x+2.
Ostatni punkt odcinka |NM'| to własnie szukany M'. odczytujesz z układu jego wspolrzedne.
Awatar użytkownika
epcrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NST
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 4 razy

Przekształcenia geometryczne

Post autor: epcrew »

no ok rozumiem, ale jeśli nie ma na osi współrzędnych żadnych kratek to jak mam znaleźć ten punkt (M')?

P.S
jak by ktoś mógł to niech mi to zadanie rozwiąże to zadanie, bo bardziej zrozumiem. Najlepiej jak by ktoś zaczął tłumaczyć jak obliczyć punkt przecięcia [N].

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ