punkt symetryczny wzgledem prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
agataga1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2007, o 23:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

punkt symetryczny wzgledem prostej

Post autor: agataga1 »

Znaleźć punkt symetryczny do punktu (1,1-2) względem prostej \(\displaystyle{ \frac{x-1}{1}=\frac{y+1}{2}=\frac{z}{-1}}\)
kompletnie nie wiem jak się za to zadanie zabrać. za pomoc bardzo dziękuję.
ODPOWIEDZ