Kąt między prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
likom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Podziękował: 3 razy

Kąt między prostymi

Post autor: likom »

Mam takie zadanko:
Oblicz kąt między prostymi
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{1}=\frac{y-2}{1}=\frac{z-3}{0}}\)

\(\displaystyle{ \frac{x-1}{0}=\frac{y-2}{1}=\frac{z-3}{1}}\)

Może zapisać to rówanie kanoniczne w postaci parametrycznej, a później pod jakiś wzór podstawić.
Może ktoś pokazać jak to zrobić? Chociaż jakieś wzrory poda.
Proszę.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Kąt między prostymi

Post autor: Emiel Regis »

Miara kąta między prostymi to jest miara kąta między wektorami kierunkowymi tych prostych.
Nazwijmy te wektory \(\displaystyle{ \vec{u}, \vec{v}}\), wtedy:
\(\displaystyle{ \alpha=arccos \frac{\vec{u} \circ \vec{v}}{|\vec{u}| |\vec{v}|}}\)
likom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Podziękował: 3 razy

Kąt między prostymi

Post autor: likom »

Mógłby Pan rozwiązać to zadanie lub pokazać chociaż na "literkach" jak należy rozwiązać ten problem? Już dosłownie nie mam siły, a egzamin w poniedziałek...
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Kąt między prostymi

Post autor: Emiel Regis »

No ale konkretnie prosze pytać, co tu jest niejasne? O prostej jest bardzo ładny artykuł na wikipedii, to się przyda:
... kanoniczne - [jak znaleźć wektor kierunkowy]
No bo iloczyn skalarny to chyba wiadomo jak sie liczy...
ODPOWIEDZ