Witam.
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ (1,0,0), (0,1,0)}\) i \(\displaystyle{ (-1,0,0)}\)
Wzorowałem się na tym zadaniu 8050.htm nie chce wyjść , wychodzi za to prawdopodobnie wektor zerowy. Nie mam pomysłu jak to dobrze rozwiązać.
Równanie płaszczyzny
Równanie płaszczyzny
Ostatnio zmieniony 29 sty 2017, o 21:06 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak lateXa.
Powód: Brak lateXa.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie płaszczyzny
Równanie ogólne płaszczyzny to \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D =0}\) skorzystaj z tego.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie płaszczyzny
Inaczej:
\(\displaystyle{ A=(1,0,0), \ B=(0,1,0), \ C=(-1,0,0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=\left[-1,1,0 \right]\\
\vec{AC}=\left[ -2,0,0\right]\\
\vec{n}= \vec{AB} \times \vec{AC}= \left[0,0,2 \right]}\)
Inaczej:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}x&y&z&1\\x_A&y_A&z_A&1\\x_B&y_B&z_B&1\\x_C&y_C&z_C&1\end{array}\right|=0}\)
Rozpisanie tego równania z wyznacznikiem da równanie płaszczyzny przechodzącej przez niewspółliniowe punkty A, B, C.
\(\displaystyle{ A=(1,0,0), \ B=(0,1,0), \ C=(-1,0,0)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=\left[-1,1,0 \right]\\
\vec{AC}=\left[ -2,0,0\right]\\
\vec{n}= \vec{AB} \times \vec{AC}= \left[0,0,2 \right]}\)
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}x&y&z&1\\x_A&y_A&z_A&1\\x_B&y_B&z_B&1\\x_C&y_C&z_C&1\end{array}\right|=0}\)
Rozpisanie tego równania z wyznacznikiem da równanie płaszczyzny przechodzącej przez niewspółliniowe punkty A, B, C.