Znaleźć równania normalne i parametryczne płaszczyzny:
przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A = (−2, 5, 4)}\) oraz prostopadłej do osi \(\displaystyle{ Oy}\).
jakby mógł ktoś podpowiedziec mi w jakiej kolejności należy to robić był bym wdzięczny
Geometria analityczna wyznaczanie równań płaszczyzn.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Geometria analityczna wyznaczanie równań płaszczyzn.
A jak wygląda równanie normalne płaszczyzny?
Równanie ogólne:
\(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ 0,1,0\right]\\
0(x-(-2))+1(y-5)+0(z-4)=0\\
y-5=0}\)
Parametryczne
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-2+1 \cdot s+0 \cdot t \\ y=5+0 \cdot s+0 \cdot t \\ z=4+0 \cdot s+1 \cdot t \end{cases} \\
\begin{cases} x=-2+ s \\ y=5 \\ z=4+ t \end{cases}}\)
Równanie ogólne:
\(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ 0,1,0\right]\\
0(x-(-2))+1(y-5)+0(z-4)=0\\
y-5=0}\)
Parametryczne
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-2+1 \cdot s+0 \cdot t \\ y=5+0 \cdot s+0 \cdot t \\ z=4+0 \cdot s+1 \cdot t \end{cases} \\
\begin{cases} x=-2+ s \\ y=5 \\ z=4+ t \end{cases}}\)