Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 50 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
\(\displaystyle{ l _{1}: \frac{x-1}{2}= \frac{y+2}{-1} = \frac{z}{3}}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}= [2,-1,3]}\)
\(\displaystyle{ P _{1}= (1,-2,0)}\)
\(\displaystyle{ l _{2}: \frac{y+1}{1}= \frac{y+11}{2} = \frac{z+1}{1}}\)
\(\displaystyle{ \vec{b}= [1,2,1]}\)
\(\displaystyle{ P _{1}= (-1,-11,-1)}\)
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix}
x _{1}-x _{2} & y _{1}-y _{2} & z_{1}-z_{2} \\[0.3em]
a _{1} & b _{1} & c _{1} \\[0.3em]
a _{2} & b _{2} & c _{2}
\end{bmatrix}}\)
Może mi ktoś wyjaśnić skąd się bierze ten pierwszy wiersz? Albo podać jakiegoś linka z wzorami gdzie to jest podane?
\(\displaystyle{ \vec{a}= [2,-1,3]}\)
\(\displaystyle{ P _{1}= (1,-2,0)}\)
\(\displaystyle{ l _{2}: \frac{y+1}{1}= \frac{y+11}{2} = \frac{z+1}{1}}\)
\(\displaystyle{ \vec{b}= [1,2,1]}\)
\(\displaystyle{ P _{1}= (-1,-11,-1)}\)
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix}
x _{1}-x _{2} & y _{1}-y _{2} & z_{1}-z_{2} \\[0.3em]
a _{1} & b _{1} & c _{1} \\[0.3em]
a _{2} & b _{2} & c _{2}
\end{bmatrix}}\)
Może mi ktoś wyjaśnić skąd się bierze ten pierwszy wiersz? Albo podać jakiegoś linka z wzorami gdzie to jest podane?
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 50 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
To znaczy?
\(\displaystyle{ l _{1}: \begin{cases} x=2t+1 \\ y=-t-2\\ z=3t \end{cases}}\), \(\displaystyle{ t \in R}\)
\(\displaystyle{ l _{2}: \begin{cases} x=t-1 \\ y=2t -11\\ z=t-1 \end{cases}}\), \(\displaystyle{ t \in R}\)
P.S. I tak wolałbym bardziej poznać tamten sposób i skąd to się wszystko bierze.
\(\displaystyle{ l _{1}: \begin{cases} x=2t+1 \\ y=-t-2\\ z=3t \end{cases}}\), \(\displaystyle{ t \in R}\)
\(\displaystyle{ l _{2}: \begin{cases} x=t-1 \\ y=2t -11\\ z=t-1 \end{cases}}\), \(\displaystyle{ t \in R}\)
P.S. I tak wolałbym bardziej poznać tamten sposób i skąd to się wszystko bierze.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
No ale zobacz, że problem zamienił się w układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2t+s=0\\ -t+2s=13\\3t+s=1 \end{cases}}\)
wystarczy zobaczyć czy układ ten ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2t+s=0\\ -t+2s=13\\3t+s=1 \end{cases}}\)
wystarczy zobaczyć czy układ ten ma rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 50 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
Czyli w \(\displaystyle{ l_{2}}\) zamieniam każde \(\displaystyle{ t}\) na \(\displaystyle{ s}\) i wtedy dodaje wszystko do siebie?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
Tak, jest zamiana.
Potem nie dodajesz tylko porównujesz po współrzednych, bo w koncu pytamy czy te proste mają wspólne punkty.
Potem nie dodajesz tylko porównujesz po współrzednych, bo w koncu pytamy czy te proste mają wspólne punkty.
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 50 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
No to wyszlo mi, że \(\displaystyle{ t=1}\) , a \(\displaystyle{ s=-2}\).
Wstawić mam do pierwszej "klamry" \(\displaystyle{ t}\), a do drugiej \(\displaystyle{ s}\)?
Wstawić mam do pierwszej "klamry" \(\displaystyle{ t}\), a do drugiej \(\displaystyle{ s}\)?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
Dla takiego \(\displaystyle{ t}\) i \(\displaystyle{ s}\) drugie równanie nie jest spełnione. Stąd wynika, że jest sprzeczny. (tzn. wynika to tak naprawdę z tw. Kroneckera-Capelliego)
Czyli proste nie przecinają się a do tego nie są równoległe, zatem są skośne.
Czyli proste nie przecinają się a do tego nie są równoległe, zatem są skośne.
-
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 50 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
No własnie, a w odpowiedziach jest że się przecinaja...
Bo wlasnie liczony jest wyznacznik tej macierzy ktora napisalem u góry i wyszedl im 0, czyli sie przecinaja.
Bo wlasnie liczony jest wyznacznik tej macierzy ktora napisalem u góry i wyszedl im 0, czyli sie przecinaja.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
Mój błąd. żle przekształciłem układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2t-s=-2\\ -t-2s=-9\\3t-s=-1 \end{cases}}\)
Faktycznie ten układ ma rozwiązanie. Stad proste się przetną.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2t-s=-2\\ -t-2s=-9\\3t-s=-1 \end{cases}}\)
Faktycznie ten układ ma rozwiązanie. Stad proste się przetną.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Czy proste l1 i l2 się przecinaja?
\(\displaystyle{ l _{1}: \begin{cases} x=2t+1 \\ y=-t-2\\ z=3t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l _{2}: \begin{cases} x=s-1 \\ y=2s -11\\ z=s-1 \end{cases}}\)
porównuje po współrzednych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2t+1=s-1 \\ -t-2=2s -11\\ 3t=s-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l _{2}: \begin{cases} x=s-1 \\ y=2s -11\\ z=s-1 \end{cases}}\)
porównuje po współrzednych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2t+1=s-1 \\ -t-2=2s -11\\ 3t=s-1 \end{cases}}\)