Dla jakich wartości parametru a, prosta przechodzaca przez punkty A=(1,-4) i B=(a,2a) jest nachylona do osi OX pod katem 45°?
bardzo prosze o pomoc !
Napisać r. prostej
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Napisać r. prostej
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ a=tg45=1}\)
\(\displaystyle{ y=x+b}\) A(1,-4)
\(\displaystyle{ -4=1+b}\)
\(\displaystyle{ b=-5}\)
\(\displaystyle{ y=x-5}\)
B(a,2a)
x=a
y=2a
\(\displaystyle{ 2a=a-5}\)
\(\displaystyle{ a=-5}\)
\(\displaystyle{ a=tg45=1}\)
\(\displaystyle{ y=x+b}\) A(1,-4)
\(\displaystyle{ -4=1+b}\)
\(\displaystyle{ b=-5}\)
\(\displaystyle{ y=x-5}\)
B(a,2a)
x=a
y=2a
\(\displaystyle{ 2a=a-5}\)
\(\displaystyle{ a=-5}\)