Punkt względem płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

Punkt względem płaszczyzny

Post autor: cz0rnyfj »

W jaki sposób określić czy punkt leży pod płaszczyzną albo nad nią jeżeli mam dane współrzędne punktu w przestrzeni R^3 oraz równanie płaszczyzny?

P = (x,y,z)
równanie Ax + By + Cz + D = 0
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Punkt względem płaszczyzny

Post autor: SlotaWoj »

Niech: \(\displaystyle{ P=[x_p,y_p,z_p],\ C\ne0}\) i oś \(\displaystyle{ z}\) określa relację wyżej/niżej.

Jeżeli punkt \(\displaystyle{ P}\) nie należy do płaszczyzny o równaniu \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\), to:
  • \(\displaystyle{ Ax_p+By_p+Cz_p+D\ne0}\)
Rozwiązujemy równanie:
  • \(\displaystyle{ Ax_p+By_p+Cz+D=0}\)
Gdy \(\displaystyle{ z=\frac{-D-Ax_p-By_p}{C}<z_p}\)

punkt \(\displaystyle{ P}\) leży ponad ww. płaszczyzną, w przeciwnym przypadku pod.
ODPOWIEDZ