Wyznaczyć równanie hiperboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mrci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 gru 2016, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Wyznaczyć równanie hiperboli

Post autor: mrci »

Witam wszystkich, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu układu równań dla zadania:

Napisać równanie hiperboli o ogniskach położonych na osi odciętych, mając dane równania kierownic
\(\displaystyle{ x= \pm \frac{18}{ \sqrt{26} }}\) i punkt \(\displaystyle{ A\left(6, 2\sqrt{2} \right)}\) leżacy na tej hiperboli.

Z tego wyszedł mi układ 3 równań, który niestety mnie pokonuje:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
b^{2}= c^{2} - a^{2} \\
\frac{a^{2} }{c}= \frac{18}{ \sqrt{26} } \\
\frac{36}{ a^{2} } - \frac{8}{ b^{2} } = 1 \\
\end{cases}}\)


P.S. Wolfram podaje poprawne wyniki:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=b%5E2%3Dc%5E2+-+a%5E2,+a%5E2%2Fc+%3D+18%2Fsqrt%2826%29,+36%2Fa%5E2+-+8%2Fb%5E2+%3D+1


Z góry dzięki za wszelką pomoc
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wyznaczyć równanie hiperboli

Post autor: SlotaWoj »

Z drugiego wyznaczyć \(\displaystyle{ c}\) i podstawić do pierwszego, a z tego \(\displaystyle{ b^2}\) podstawić do trzeciego.
mrci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 gru 2016, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Wyznaczyć równanie hiperboli

Post autor: mrci »

super, dzięki sherlocku
ODPOWIEDZ