wysokość trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
WoGreen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 19 lis 2016, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy

wysokość trójkąta

Post autor: WoGreen »

Witam oto mój problem.
Oblicz długość wysokości opuszczonej z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) w trójkącie o wierzchołkach
\(\displaystyle{ A = (-2, 2), B = (2, 4)}\) oraz \(\displaystyle{ C = (7, 1).}\)

1. Obliczyłem prostą \(\displaystyle{ BC}\): \(\displaystyle{ y= \frac{-3}{5} x + \frac{26}{5}}\)
2. Obliczyłem prostą prostopadła do \(\displaystyle{ BC}\) w punkcie \(\displaystyle{ A(-2,2)}\): \(\displaystyle{ y=\frac{5}{3} x + \frac{16}{3}}\)
3. Po porównaniu prostych wychodzi mi \(\displaystyle{ x= \frac{-1}{17}}\) ,gdzie robię błąd. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, o 14:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

wysokość trójkąta

Post autor: kinia7 »

Do tego miejsca nie zrobiłeś błędu. Teraz podstaw tę wartość do jednego z równań prostych, żeby wyliczyć y. Otrzymasz współrzędne punkt przecięcia tych prostych. Wysokość to będzie odległość tego punktu od A.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

wysokość trójkąta

Post autor: a4karo »

A może znasz wzór na pole trójkąta o zadanych wierzchołkach? Tak będzie najprościej.
WoGreen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 19 lis 2016, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy

wysokość trójkąta

Post autor: WoGreen »

a4karo chodzi Ci o ten wzór? : \(\displaystyle{ P _{ABC}= \frac{1}{2}|( x_{B}- x_{A})( y_{C}-y_{A})-(y _{B}-y_{A})(x_{C}-x_{A})|}\)
A co w moim rozumowaniu jest nie tak bo pkt przecięcia prostych wyszedł mi \(\displaystyle{ ( \frac{-1}{17} , \frac{267}{51} )}\) Co z samego rysunku można wywnioskować ,że jest to totalna bzdura.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

wysokość trójkąta

Post autor: a4karo »

PO prostu jak znasz ten wzór, to wysokość obliczysz z \(\displaystyle{ P=|BC|h_a/2}\)
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

wysokość trójkąta

Post autor: kinia7 »

Właśnie takie są współrzędne spodka wysokości z punktu A. Wysokość \(\displaystyle{ \approx 3,77291}\)
Być może pomyliłeś jakieś dane, że wyniki wychodzą nieciekawe. Ładne wychodzą dla \(\displaystyle{ C=(6,1)}\)
ODPOWIEDZ