Zapisać równania odcinków będących bokami trójkąta o wierzchołkach \(\displaystyle{ x_1=(1,3,-1),x_2=(-2,1,0),x_3=(1,3,-1)}\)
Bardzo proszę o pomoc.
Zapisać równania odcinków będących bokami trójkąta
Zapisać równania odcinków będących bokami trójkąta
Ostatnio zmieniony 14 lis 2016, o 00:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Zapisać równania odcinków będących bokami trójkąta
Można to zrobić na wiele sposobów i w różnych formach.
Ja na przykład biorę \(\displaystyle{ t\in [0,1]}\) i zauważam, że odcinek łączący dwa punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) można opisać przez zależność:
\(\displaystyle{ A(1-t)+Bt}\)
Dla \(\displaystyle{ t=0}\) jesteśmy w punkcie \(\displaystyle{ A}\), dla \(\displaystyle{ t=1}\) w punkcie \(\displaystyle{ B}\), dla wartości pośrednich na punkcie odcinka niebędącym końcem.
Ja na przykład biorę \(\displaystyle{ t\in [0,1]}\) i zauważam, że odcinek łączący dwa punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) można opisać przez zależność:
\(\displaystyle{ A(1-t)+Bt}\)
Dla \(\displaystyle{ t=0}\) jesteśmy w punkcie \(\displaystyle{ A}\), dla \(\displaystyle{ t=1}\) w punkcie \(\displaystyle{ B}\), dla wartości pośrednich na punkcie odcinka niebędącym końcem.