czy istnieje taki tangens

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
TobiWan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 9 lip 2016, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 14 razy

czy istnieje taki tangens

Post autor: TobiWan »

czy istnieje tangens \(\displaystyle{ }\)a\(\displaystyle{ }\) , gdzie a nie jest liczbą całkowitą?
miodzio1988

czy istnieje taki tangens

Post autor: miodzio1988 »

TobiWan pisze:czy istnieje tangens \(\displaystyle{ }\)a\(\displaystyle{ }\) , gdzie a nie jest liczbą całkowitą?
Tak, zerknij na dziedzinę tangensa
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

czy istnieje taki tangens

Post autor: Cytryn »

Tak lub nie, jeśli \(\displaystyle{ a = \pi / 2}\), trudno mówić o istnieniu.
miodzio1988

czy istnieje taki tangens

Post autor: miodzio1988 »

Cytryn pisze:Tak lub nie, jeśli \(\displaystyle{ a = \pi / 2}\), trudno mówić o istnieniu.
Przemyśl to co napisałeś, bo jest to bzdura niesamowita
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

czy istnieje taki tangens

Post autor: Cytryn »

Nie rozumiem, \(\displaystyle{ \pi / 2}\) nie jest liczbą całkowitą, ale \(\displaystyle{ \tan \pi / 2}\) nie istnieje.
miodzio1988

czy istnieje taki tangens

Post autor: miodzio1988 »

TobiWan, może jeszcze raz napiszesz treść zadania? Bo ja inaczej treść widzę niż Cytryn,
TobiWan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 9 lip 2016, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 14 razy

czy istnieje taki tangens

Post autor: TobiWan »

dlaczego tg\(\displaystyle{ \pi / 2}\) nie istnieje?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

czy istnieje taki tangens

Post autor: a4karo »

Jednym z argumentów może być to, że \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\), a \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{2}=0}\)
ODPOWIEDZ