Okrąg opisany na trójkącie i równanie płaszczyzny.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Aneta_97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 lis 2016, o 19:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Okrąg opisany na trójkącie i równanie płaszczyzny.

Post autor: Aneta_97 »

Witam serdecznie, czy ktoś mógłby mi pomóc z takimi zadaniami? Byłabym bardzo wdzięczna

Zadanie 2
Znajdź środek okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach
A = (0,0,1),B= (3,2,1) oraz C= (0,3,4).
Zadanie 3
Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty
A = (2,1,−4) B= (3,0,−3) oraz C= (1,5,2).
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Okrąg opisany na trójkącie i równanie płaszczyzny.

Post autor: karakuku »

3)
Liniową część tej płaszczyzny rozpinają wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AC}}\)
Aneta_97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 lis 2016, o 19:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Okrąg opisany na trójkącie i równanie płaszczyzny.

Post autor: Aneta_97 »

Tak, z tym zadaniem już sobie poradziłam. A co z drugim? Wiem, że środek okręgu opisanego na trójkącie leży na przecięciu się symetralnych boków, ale nie wychodzi mi.
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Okrąg opisany na trójkącie i równanie płaszczyzny.

Post autor: karakuku »

To weźmy płaszczyznę \(\displaystyle{ lin( \vec{AB}, \vec{AC})}\) po ortogonalizacji będziemy mieli \(\displaystyle{ lin( \vec{AB}, \vec{v})}\), a wtedy \(\displaystyle{ \vec{v}}\) rozpina część liniową symetralnej boku \(\displaystyle{ AB}\).
ODPOWIEDZ