Napisz równanie kierunkowe prostej przechodzącej przez punkty P(5,5,2), Q(5,8,6).
Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Równanie kierunkowe prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Równanie kierunkowe prostej
pierwsze współrzędne obu punktów są identyczne, zatem równanie sprowadza się do równania prostej na płaszczyźnie..
\(\displaystyle{ \frac{y-5}{3}=\frac{z-2}{4}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}z+\frac{7}{2}}\)
hmm nie jestem za dobry w geometrii, ale mam nadzieję, że poprawnie..
\(\displaystyle{ \frac{y-5}{3}=\frac{z-2}{4}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}z+\frac{7}{2}}\)
hmm nie jestem za dobry w geometrii, ale mam nadzieję, że poprawnie..