Jak rozwiazac zadanie:
Znajdz rownanie prostej k przechodzacej przez punkt P(2;5), ktora ogranicza wraz z dodatnimi polosiami ukladu wspolrzednych trojkat o polu rownym 36?
Pole trojkata i prosta
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Pole trojkata i prosta
Prosta niech będzie dana równaniem \(\displaystyle{ y = ax + b}\)
Przecinać ona będzie osie układu w punktach \(\displaystyle{ (0,b) \ \ i \ \ ft( - \frac{b}{a} , 0 \right)}\)
Wiemy że musi być:
\(\displaystyle{ 5 = 2a +b}\)
oraz
\(\displaystyle{ 36 = \frac{1}{2} b \frac{-b}{a}}\)
Z tych dwu równań należy wyliczyć a i b i podstawić do równania prostej.
Przecinać ona będzie osie układu w punktach \(\displaystyle{ (0,b) \ \ i \ \ ft( - \frac{b}{a} , 0 \right)}\)
Wiemy że musi być:
\(\displaystyle{ 5 = 2a +b}\)
oraz
\(\displaystyle{ 36 = \frac{1}{2} b \frac{-b}{a}}\)
Z tych dwu równań należy wyliczyć a i b i podstawić do równania prostej.