Równanie płaszczyzny pi prostopadłej do prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
DaBOMB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK

Równanie płaszczyzny pi prostopadłej do prostej

Post autor: DaBOMB »

Mamy takie zadanko.. Napisać równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) prostopadłej do prostej
\(\displaystyle{ l = \begin{cases} x=1+t \\ y= -1 +2t \\ z = 1 +3t \end{cases}}\) i przechodzącej przez \(\displaystyle{ P_0 (1,2,-3)}\) błagam was jak to zrobić ??

Czy ktoś był by tak miły i rozwiązał by to zadanie ?? W poniedziałek egzamin a w weekend do pracy.. Zostało mi tylko to zadanie do nauki.. A nigdzie w notatkach nie mam takiego samego typu zadania.. Są równoległe itd ale nie ma prostopadłej i to do prostej... PLISSS HELP

Zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
luka52
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2007, o 22:24 przez DaBOMB, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Równanie płaszczyzny pi prostopadłej do prostej

Post autor: Emiel Regis »

Wektor równoległy do prostej jest automatycznie w takim przypadku wektorem normalnym płaszczyzny, punkt już masz. Czyli tylko wstawić do równania ogolnego płaszczyzny.
DaBOMB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK

Równanie płaszczyzny pi prostopadłej do prostej

Post autor: DaBOMB »

Czyli mam równanie ogólne płaszczyzny : \(\displaystyle{ Ax + By +Cz + D = 0}\)

czyli będę mieć \(\displaystyle{ x}\)+\(\displaystyle{ 2y}\)-\(\displaystyle{ 3z}\)-\(\displaystyle{ 14}\)=0 Tylko że \(\displaystyle{ D}\) obliczyłem wstawiając wartości punktu P do równania płaszczyzny..

Czy to o to chodzi ??
Zablokowany