Powierzchnie obrotowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
calgonit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Powierzchnie obrotowe

Post autor: calgonit »

Witam!
Szukam sposobu na przejście z równania parametrycznego krzywej do równania parametrycznego powierzchni powstałej przez obrót tejże krzywej dookoła osi Y, zakładając, że obracana krzywa jest opisana równaniem na płaszczyźnie XY.

\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}
\left x=f(t) \\
\left y=f(t) & z \in \infty \\
\end{matrix}\right.}\)


i z tego potrzebuje coś w stylu :

\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}
\left x=f(t,\alpha) & \\
\left y=f(t) & \\
\left z=f(t,\alpha) & \alpha - kat?\\
\end{matrix}\right.}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8594
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3356 razy

Powierzchnie obrotowe

Post autor: kerajs »

calgonit pisze: \(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix}
\left x=f(t) \\
\left y=f(t) & z \in \infty \\
\end{matrix}\right.}\)
tu dostajesz \(\displaystyle{ x=y}\) więc obracasz prostą (lub jej fragmentami). O to Ci
chodziło? ( O ,,z' nawet nie pytam)

Dla:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=f(t) \\ y=g(t) \end{cases}}\)
powierzchnia ma równanie :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=f(t)\cos \alpha \\ y=g(t) \\ z=f(t)\sin \alpha \end{cases}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle 0,2\pi\right\rangle}\)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Powierzchnie obrotowe

Post autor: kruszewski »

A twierdzenia Pappusa-Guldina nie dało by się tu użyć?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8594
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3356 razy

Powierzchnie obrotowe

Post autor: kerajs »

Nie, gdyż nie znamy żadnych wymiarów uzyskanej bryły obrotowe. \(\displaystyle{ f(t)}\) i \(\displaystyle{ g(t)}\) są dowolnymi funkcjami parametru t.
ODPOWIEDZ