Dwa punkty, znajdowanie wzoru funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
czartek70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lut 2016, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Dwa punkty, znajdowanie wzoru funkcji

Post autor: czartek70 »

Proszę o poprawienie układu równań, gdzieś popełniam błąd :/


\(\displaystyle{ A(-3,2)}\)
\(\displaystyle{ B(4,-1)}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 = -3a+b \\ -1 = 4a+b\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b = 2-3a \\ -1 = 4a+2-3a\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b = 2-3a \\ -1-2 = 4a-3a\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b = 2-3a \\ -3 = a\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b = 2-3*-3 \\ -3 = a\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b = 11 \\ -3 = a\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2016, o 00:41 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dwa punkty, znajdowanie wzoru funkcji

Post autor: piasek101 »

Pierwsze równanie w drugiej klamerce masz złe.
ODPOWIEDZ