Postać ogólna prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
keker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 wrz 2016, o 11:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 1 raz

Postać ogólna prostej

Post autor: keker »

Jaka jest postać ogólna prostej \(\displaystyle{ x=1}\) ? Mam policzyć odległość między tą prostą a prostą \(\displaystyle{ x=-2}\). Logiczne, że odległość to \(\displaystyle{ 3}\) tylko chciałbym to otrzymać ze wzoru (o ile to możliwe) a nie odejmując pierwsze wspołrzędne (no chyba, że to jedyny sposób).
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2016, o 00:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Postać ogólna prostej

Post autor: Benny01 »

\(\displaystyle{ x-1=0}\) oraz \(\displaystyle{ x+2=0}\)
ODPOWIEDZ