Wyznaczanie równania okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
manu

Wyznaczanie równania okręgu.

Post autor: manu »

cześć
wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A= (1,1) i styznego do prostych
7x+y-3=0 oraz x+7y-3=0
prosze tez o jakies wyjaśnienie w miarę możliwości.
Dzięki
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wyznaczanie równania okręgu.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Postać kanoniczna okręgu: \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)

Wiemy, że okrąg przechodzi przez (1, 1). Wstaw więc te wartości za x i y. Następnie wyznacz y z pierwszego równania prostej, wstaw do równania okręgu, analogicznie z drugim równaniem prostej. Dane proste mają być styczne => wyróżnik (ze względu na x) ma być równy zero. Myślę, że dalej sobie poradzisz.

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
dejwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 wrz 2004, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znikąd

Wyznaczanie równania okręgu.

Post autor: dejwa »

sorry ale czegoś tu nie rozumiem. skoro za x i y podstawiam (1,1), to gdzie podstawić
y wyznaczone z równania prostej?
Awatar użytkownika
kotek1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczanie równania okręgu.

Post autor: kotek1591 »

Obliczasz z równań prostch y, wstawiasz narpierw jedno do równańa okręgu i liczysz delte, ponieważ ma być styczna delta musi być równa zero, robisz to samo z drugim równaniem; w ten sposób uzyskujesz dwa równania z niewiadomymi a,b,r trzecie uzyskujesz podstawiając za x i y w równaniu okręgu współrzędne punkt A.
ODPOWIEDZ