Wykazanie przecięcia się prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
piotrekk10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 gru 2014, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

Wykazanie przecięcia się prostych

Post autor: piotrekk10 »

Wykazać, że proste l1 i l2 przecinają się

l1: \(\displaystyle{ \begin{cases} x=2-3t \\ y=1+t \\\ z=2-2t \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ t \in R}\)

l2: \(\displaystyle{ \begin{cases} x+y-z+1=0 \\2x-y-3z-1=0 \end{cases}}\)



Przez punkt przecięcia poprowadzić prostą prostopadłą do tych prostych

Jest ktoś w stanie zrobić to zadanko?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Wykazanie przecięcia się prostych

Post autor: SidCom »

Masz jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Wykazanie przecięcia się prostych

Post autor: Janusz Tracz »

Poprawcie mnie jeśli się mylę ale mając równanie płaszczyzny z 2 równania prostej krawędziowej
\(\displaystyle{ x+y-z+1=0}\) sprawdzam czy jest takie miejsce gdzie prosta 1 wbija się w płaszczyznę
czyli dla jakiego \(\displaystyle{ t}\) zajdzie równość \(\displaystyle{ 2-3t+1+t-2+2t+1=0}\) to jest równanie sprzeczne
więc nie ma takiego \(\displaystyle{ t}\) dla którego proste 1 przechodziła przez przez płaszczyznę na której leży prosta 2. Jak więc miały by się gdziekolwiek przecinać ?
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Wykazanie przecięcia się prostych

Post autor: Benny01 »

Wydaje mi się że w pierwszej prostej współrzędna \(\displaystyle{ x}\) jest źle podana.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Wykazanie przecięcia się prostych

Post autor: SidCom »

Na początek wyznacz punkty \(\displaystyle{ P_1,P_2}\) przez które przechodzą proste i wektory kierunkowe \(\displaystyle{ \vec{k_1},\vec{k_2}}\). Dla pierwszej masz podaną kawę na ławę, dla drugiej troszkę rachunków...

PS. Te proste nie przecinają się.
ODPOWIEDZ