Czy ktoś wie ,jak to zrobić?
1. Wyznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ A'}\) symetrycznego do punktu \(\displaystyle{ A= (2; \ \ -5,5)}\) względem
a. osi \(\displaystyle{ x}\)
b. osi \(\displaystyle{ y}\)
c. początku układu współrzędnych
2. Oblicz odległość środka odcinka \(\displaystyle{ \left|AB \right|}\) od punktu \(\displaystyle{ C}\), gdy \(\displaystyle{ A=(-6;2) , \ B=(10; -4), \ C= (2;-6)}\)
3. Oblicz współrzędne punktu \(\displaystyle{ B}\) odcinka \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) ,gdy \(\displaystyle{ A= (12; 5)}\) i \(\displaystyle{ S=(-2; -8)}\), gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\)
Prosze mi napisac -dot.zad.1 -jakie powinno byc rozwiazanie ,poniewaz mam dwie rózne odpowiedzi i ...jestem niepewna.Dzieki
Geometria analityczna
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Geometria analityczna
\(\displaystyle{ 1.\\
a)\,(2,5,-5)\\
b)\,(-2,-5,-5)\\
c)\,(-2,5,-5)}\)
\(\displaystyle{ 2.\\
S=\left(\frac{-6+10}{2},\frac{2-4}{2}\right)=(2,-1)\\
|SC|=\sqrt{(2-2)^2+(-6+1)^2}=5\\}\)
\(\displaystyle{ 3.\\
S=\left(\frac{12+x_B}{2},\frac{5+y_B}{2}\right)=(-2,-8)\\
B=(x_B,y_B)=(-16,-21)\\}\)
a)\,(2,5,-5)\\
b)\,(-2,-5,-5)\\
c)\,(-2,5,-5)}\)
\(\displaystyle{ 2.\\
S=\left(\frac{-6+10}{2},\frac{2-4}{2}\right)=(2,-1)\\
|SC|=\sqrt{(2-2)^2+(-6+1)^2}=5\\}\)
\(\displaystyle{ 3.\\
S=\left(\frac{12+x_B}{2},\frac{5+y_B}{2}\right)=(-2,-8)\\
B=(x_B,y_B)=(-16,-21)\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Geometria analityczna
w zadaniu 1 raczej chodzi o punkt \(\displaystyle{ (2; -5\frac{1}{2})}\)
a) \(\displaystyle{ (2;5,5)}\)
b) \(\displaystyle{ (-2;-5,5)}\)
c) \(\displaystyle{ (-2;5,5)}\)
a) \(\displaystyle{ (2;5,5)}\)
b) \(\displaystyle{ (-2;-5,5)}\)
c) \(\displaystyle{ (-2;5,5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Geometria analityczna
A rysunki chociaż zrobiła?
W zadaniu 1. z rysunku „jak na dłoni” będzie widać rozwiązanie.
W zadaniach 2. i 3. patrząc na odpowiednie rysunki również będzie można wydedukować rozwiązanie łatwiej niż bez rysunków.
W zadaniu 1. z rysunku „jak na dłoni” będzie widać rozwiązanie.
W zadaniach 2. i 3. patrząc na odpowiednie rysunki również będzie można wydedukować rozwiązanie łatwiej niż bez rysunków.