Cześć!
Chciałbym zapytać czy dobrze robię, następujące zadanie:
Dane są punkty \(\displaystyle{ A,B,C}\) o wektorach wodzących \(\displaystyle{ \vec{A}=(0,0,0)^T, \vec{B}=(0,-2,-1)^T, \vec{C}=(1,0,1)^T}\) odpowiednio. Policzyć pole powierzchni trójkąta \(\displaystyle{ A, B, C}\).
Czy to, że te wektory są transponowane coś wnosi do zadania?
Z definicji wektor wodzący to taki, który jest "zaczepiony" w punkcie \(\displaystyle{ (0,0,0)}\). Czyli mój wektor \(\displaystyle{ \vec{A}}\) jest w środku układu współrzędnych a wektory \(\displaystyle{ \vec{B}}\) i \(\displaystyle{ \vec{C}}\) mają początek w \(\displaystyle{ (0,0,0)}\) przez co \(\displaystyle{ \vec{AB}=[0,-2,-1]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{AC}=[1,0,1]}\). Teraz korzystam ze wzoru na pole trójkąta. W tym wypadku: \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}|\vec{AB}\times\vec{AC}|}\). Po wyrachowaniu wychodzi mi wynik, że pole trójkąta wynosi \(\displaystyle{ 1,5}\).
Pozdrawiam!
Pole powierzchni trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Pole powierzchni trójkąta
Ostatnio zmieniony 25 cze 2016, o 23:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Pole powierzchni trójkąta
NieHubu999 pisze:Cześć!
Czy to, że te wektory są transponowane coś wnosi do zadania?
Też mi tak wyszło.Hubu999 pisze:Po wyrachowaniu wychodzi mi wynik, że pole trójkąta wynosi \(\displaystyle{ 1,5.}\)