równanie prostej przech. przez punkt przecięcia prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
banialuka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 cze 2016, o 14:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

równanie prostej przech. przez punkt przecięcia prostych

Post autor: banialuka »

Znaleźć równanie prostej l przechodzącej przez punkt przecięcia dwóch prostych:

\(\displaystyle{ l_{1} = \begin{cases} x=a -(b+c+1)t\\y= -2 + (a+b)t\\z=(a+c)t \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ l_{2} = \begin{cases} x= (b+c) - t \\y= b-3t \\z=-c + 2t \end{cases}}\)
oraz prostopadłej jednocześnie do obu tych prostych.

Z góry dziękuję za pomoc . Niestety nie posiadam odpowiedzi do zestawu zadań z którego pochodzi zadanie.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

równanie prostej przech. przez punkt przecięcia prostych

Post autor: bedbet »

Wskazówka:
Iloczyn wektorowy stycznych tych prostych będzie wektorem stycznym szukanej prostej.
ODPOWIEDZ