Dana jest płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi : 4x-4y+z-1=0}\) i punkt \(\displaystyle{ A(1,1,4)}\) Znaleść punkt \(\displaystyle{ B}\) symetryczny do \(\displaystyle{ A}\) względem płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) . Oblicz odległość \(\displaystyle{ A}\) od płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\)
pozdrawiam
Znaleść punkt symetryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 wrz 2007, o 15:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Znaleść punkt symetryczny
odwzorowanie geometryczne Sp przyporządkowuje
każdemu punktowi P tej przestrzeni punkt Q leżący
na prostej prostopadłej do płaszczyzny p i przecho-
dzšcej przez punkt P taki , że :
1.jeżeli P należy do p , to Q=P
2. jeżeli P nie należy do p , to punkty Q i P leżą
po przeciwnych stronach płaszczyzny p ,
w tej samej od niej odległości
odcinek AB ma być prostopadły do \(\displaystyle{ \pi}\)
odległosć punktu od płaszczyzny wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ d(P,M)=\frac{|Ax_{p}+By_{p}+Cz_{p}+D|}{\sqrt{a^{2}+B^{2}+C^{2}}}=\frac{|4-4+4-1|}{\sqrt{16+16+1}}=\frac{3}{\sqrt{33}}}\)
każdemu punktowi P tej przestrzeni punkt Q leżący
na prostej prostopadłej do płaszczyzny p i przecho-
dzšcej przez punkt P taki , że :
1.jeżeli P należy do p , to Q=P
2. jeżeli P nie należy do p , to punkty Q i P leżą
po przeciwnych stronach płaszczyzny p ,
w tej samej od niej odległości
odcinek AB ma być prostopadły do \(\displaystyle{ \pi}\)
odległosć punktu od płaszczyzny wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ d(P,M)=\frac{|Ax_{p}+By_{p}+Cz_{p}+D|}{\sqrt{a^{2}+B^{2}+C^{2}}}=\frac{|4-4+4-1|}{\sqrt{16+16+1}}=\frac{3}{\sqrt{33}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 wrz 2007, o 15:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
Znaleść punkt symetryczny
wiem ze dwa wektory sa prostopadle gdy iloczyn skalarny jest rowny 0 ale jak to zastosowac w tym przypadku?