Zbiór środków jednokładności
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Zbiór środków jednokładności
Dane sa proste \(\displaystyle{ l_{1} : y=2x}\) i \(\displaystyle{ l_{2} : y=2x + 4}\). Wyznacz zbiór wszystkich środków jednokładności, w których obrazem prostej \(\displaystyle{ l_{1}}\) jest prosta \(\displaystyle{ l_{2}}\), jeśli skala jednokładności jest \(\displaystyle{ k > 1}\).
Jakoś sobie radziłem, jesli chodziło o równanie prostej będącej obrazem prostej w jakiejś jednokładności, przy krzywych było trochę gorzej, natomiast jeśli zadanie jest tego typu, to całkiem nie mogę sobie poradzić. Proszę was forumowiczów uprzejmie o pomoc, naprowadzenie na rozwiązanie.
Jakoś sobie radziłem, jesli chodziło o równanie prostej będącej obrazem prostej w jakiejś jednokładności, przy krzywych było trochę gorzej, natomiast jeśli zadanie jest tego typu, to całkiem nie mogę sobie poradzić. Proszę was forumowiczów uprzejmie o pomoc, naprowadzenie na rozwiązanie.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Zbiór środków jednokładności
Wskazówka:
Środkiem jednokładności o \(\displaystyle{ k=2}\) będzie dowolny punkt prostej \(\displaystyle{ y=2x-2}\). Sprawdż
kilka.punktów z tej prostej.
A dla \(\displaystyle{ k=4}\) będzie to...
A dla \(\displaystyle{ k=..}\) będzie to...
Środkiem jednokładności o \(\displaystyle{ k=2}\) będzie dowolny punkt prostej \(\displaystyle{ y=2x-2}\). Sprawdż
kilka.punktów z tej prostej.
A dla \(\displaystyle{ k=4}\) będzie to...
A dla \(\displaystyle{ k=..}\) będzie to...
Rozwiazanie:
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Zbiór środków jednokładności
Rozumiem, że muszą to być punkty znajdujące się pod prostą \(\displaystyle{ y = 2x}\), gdyż jest to jednokładność prosta, a na dodatek odbicie punktów z tej prostej musi być nad tą prostą, bo \(\displaystyle{ k > 1}\), aczkolwiek nie mam pojęcia jak to zapisać algebraicznie. Czy moze wystarczy to narysować i opisać?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Zbiór środków jednokładności
No tak, zapis nieskończenie wielu jednokładności o nieskończenie wielu skalach może być kłopotliwe. Pomysł z rysunkiem/rysunkami i opisem/opisami jest jak najbardziej słuszny.
Ps. A gdybyś wpierw wykazał, że w jednokładności obrazem prostej jest prosta do niej równoległa, a potem że dowolny środek jednokładności wybrany z półpłaszczyzny \(\displaystyle{ y<2x}\) przekształca \(\displaystyle{ l_1}\) w \(\displaystyle{ l_2}\) wyłącznie dla \(\displaystyle{ k>1}\) ?
Ps. A gdybyś wpierw wykazał, że w jednokładności obrazem prostej jest prosta do niej równoległa, a potem że dowolny środek jednokładności wybrany z półpłaszczyzny \(\displaystyle{ y<2x}\) przekształca \(\displaystyle{ l_1}\) w \(\displaystyle{ l_2}\) wyłącznie dla \(\displaystyle{ k>1}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Zbiór środków jednokładności
Nie ma co kombinować z "zapisem nieskończenie wielu jednokładności", a pomysł z rysunkiem/rysunkami i opisem/opisami jest jak najbardziej niesłuszny. Niby jakie miałyby to być rysunki i co miałoby z nich wynikać? Rysunki to można zrobić pomocnicze dla siebie. To jest zadanie, w którym trzeba wypatrzeć, jakie jest rozwiązanie (tak jak już to zrobiliście), a następnie udowodnić, że jest właśnie takie.kerajs pisze:No tak, zapis nieskończenie wielu jednokładności o nieskończenie wielu skalach może być kłopotliwe. Pomysł z rysunkiem/rysunkami i opisem/opisami jest jak najbardziej słuszny.
Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie poszukiwanym zbiorem środków jednokładności, a \(\displaystyle{ B}\) półpłaszczyzną \(\displaystyle{ \left\{ (x,y):\ y<2x\right\}}\). Pokażemy, że \(\displaystyle{ A=B}\).
O tym, że \(\displaystyle{ A\subset B}\), już było tu napomknięte. Gdyby środek jednokładności leżał na prostej \(\displaystyle{ l_1}\), obrazem byłaby ona sama. Gdyby leżał w pasie między \(\displaystyle{ l_1}\) a \(\displaystyle{ l_2}\), musiałaby to być jednokładność odwrotna. Gdyby leżał na \(\displaystyle{ l_2}\), skala musiałaby być zero, a powyżej \(\displaystyle{ l_2}\) mielibyśmy \(\displaystyle{ k\in(0,1)}\).
(W razie czego można to wszystko formalnie sprawdzić).
Teraz w drugą stronę. Ustalmy dowolny punkt \(\displaystyle{ P\in B}\). Trzeba pokazać, że jest środkiem pewnej jednokładności o skali \(\displaystyle{ k>1}\), przeprowadzającej \(\displaystyle{ l_1}\) na \(\displaystyle{ l_2}\). Widać, jak to zrobić?
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Zbiór środków jednokładności
Myślę, że z tym zapisem, gdzie jest nieskończenie wiele skal, to raczej chodziło o zapis wektorowy. Bardzo ładnie opisane, kolego Majeskas. Jednak w gruncie rzeczy, to co napisałeś, to nic innego, jak to, co rozumiałem przez opis do rysunku
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Zbiór środków jednokładności
Nie rozumiem tego zdania, ale nie muszęLarsonik pisze:Myślę, że z tym zapisem, gdzie jest nieskończenie wiele skal, to raczej chodziło o zapis wektorowy.
Dla mnie "opis do rysunku" znaczy coś innego niż 'przedstawienie rozumowania matematycznego, które uzasadnia odpowiedź do zadania', ale skoro tak, to w porządkuBardzo ładnie opisane, kolego Majeskas. Jednak w gruncie rzeczy, to co napisałeś, to nic innego, jak to, co rozumiałem przez opis do rysunku
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Zbiór środków jednokładności
1.
Chyba powinienem stosować emotikony, skoro przy tych nielicznych sytuacjach gdy żartuję, wywołuje to niepotrzebne zamieszanie. Pisząc:,,No tak, zapis nieskończenie wielu jednokładności o nieskończenie wielu skalach może być kłopotliwy' żartobliwie sugerowałem niemożność takiego zapisu.
2.
,,Pomysł z rysunkiem/rysunkami i opisem/opisami jest jak najbardziej słuszny.'
Krytykę Majeskasa co do tego zdania, obronił już autor tematu. Dziękuję.
Chyba powinienem stosować emotikony, skoro przy tych nielicznych sytuacjach gdy żartuję, wywołuje to niepotrzebne zamieszanie. Pisząc:,,No tak, zapis nieskończenie wielu jednokładności o nieskończenie wielu skalach może być kłopotliwy' żartobliwie sugerowałem niemożność takiego zapisu.
2.
,,Pomysł z rysunkiem/rysunkami i opisem/opisami jest jak najbardziej słuszny.'
Krytykę Majeskasa co do tego zdania, obronił już autor tematu. Dziękuję.