Zbiór punktów pod prostą

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: Larsonik »

Jak wyznaczyć zbiór punktów pod prostą daną wzorem \(\displaystyle{ Ax + By + C = 0}\)?
Może \(\displaystyle{ Ax + By + C < 0}\)?
miodzio1988

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: miodzio1988 »

No prawie. Musisz sprawdzić znak wspołczynników \(\displaystyle{ A,B}\), a w zasadzie jednego
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: SlotaWoj »

Zacznij od tego:
  • dla \(\displaystyle{ B\neq0\quad y<-\frac{A}{B}x-\frac{C}{B}}\)
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: Larsonik »

Kurczę, nie mogę zrozumieć jaki wpływ ma znak tych współczynników na tą nierówność, skoro szukamy punktów, których rzędna jest mniejsza niż rzędna prostej dla danego argumentu.
miodzio1988

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: miodzio1988 »

Larsonik pisze:Jak wyznaczyć zbiór punktów pod prostą daną wzorem \(\displaystyle{ Ax + By + C = 0}\)?
Może \(\displaystyle{ Ax + By + C < 0}\)?
Znaczy to jest ok co napisałeś. My tak bardziej myślimy o innych postaciach funkcji liniowej. Odpowiedź jest ok, a nie prawie
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: Larsonik »

W takim razie kompletnie nie wiem, o czym myślicie
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: SlotaWoj »

Dla \(\displaystyle{ B\neq0}\):
  • \(\displaystyle{ y<-\frac{A}{B}x-\frac{C}{B} \quad\Leftrightarrow\quad Ax+By+C<0}\)
tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ B>0}\).
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: Larsonik »

Faktycznie, potraktowałem to dzielenie po macoszemu. Dzięki
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22234
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Zbiór punktów pod prostą

Post autor: a4karo »

miodzio1988 pisze:
Larsonik pisze:Jak wyznaczyć zbiór punktów pod prostą daną wzorem \(\displaystyle{ Ax + By + C = 0}\)?
Może \(\displaystyle{ Ax + By + C < 0}\)?
Znaczy to jest ok co napisałeś. My tak bardziej myślimy o innych postaciach funkcji liniowej. Odpowiedź jest ok, a nie prawie
Dla przykładu: weźmy proste \(\displaystyle{ x-y=0}\) oraz \(\displaystyle{ -x+y=0}\). Jak wygląda zbiór punktów, które leżą pod prostą? \(\displaystyle{ x-y<0}\) czy \(\displaystyle{ -x+y<0}\)?

Dla ułatwienia: to jest ta sama prosta, a rozwiązania nierówności raczej te same nie są.
ODPOWIEDZ