Obliczenie współrzędnej wektora prostopadłego
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Obliczenie współrzędnej wektora prostopadłego
Witam. Mam taki problem, otóż muszę narysować dwa wektory, których współrzędne to odpowiednio \(\displaystyle{ x_{1}, y_{1}}\) dla pierwszego wektora i \(\displaystyle{ x_{2}, y_{2}}\) dla drugiego. Kąt między nimi wynosi \(\displaystyle{ 90^{o}}\). Znam współrzędne pierwszego wektora oraz pierwszą współrzędną drugiego, nie znam tylko \(\displaystyle{ y_{2}}\). Teraz pytanie, czy i jak mogę ją obliczyć mając powyższe dane?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Obliczenie współrzędnej wektora prostopadłego
Z iloczynu skalarnego.
\(\displaystyle{ x_1x_2+y_1y_2=0}\)
\(\displaystyle{ x_2= \frac{-y_1y_2}{x_1}}\)
Iloczyn skalarny:
\(\displaystyle{ \vec{v_1}\circ \vec{v_2}=\left| v_1\left| \right|v_2 \right| \cos\left\{ v_1,v_2\right\} = x_1x_2+y_1y_2}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2+y_1y_2=0}\)
\(\displaystyle{ x_2= \frac{-y_1y_2}{x_1}}\)
Iloczyn skalarny:
\(\displaystyle{ \vec{v_1}\circ \vec{v_2}=\left| v_1\left| \right|v_2 \right| \cos\left\{ v_1,v_2\right\} = x_1x_2+y_1y_2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Obliczenie współrzędnej wektora prostopadłego
Ok program oblicza \(\displaystyle{ x_{2}}\), ale mam problem, bo nie zawsze rysuje kąt prosty, właściwie tylko w niektórych przypadkach.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy dałoby radę narysować drugi wektor, znając tylko współrzędne pierwszego i wiedząc, że mają wspólny jeden punkt i leżą do siebie pod kątem prostym?
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy dałoby radę narysować drugi wektor, znając tylko współrzędne pierwszego i wiedząc, że mają wspólny jeden punkt i leżą do siebie pod kątem prostym?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Obliczenie współrzędnej wektora prostopadłego
O ile masz współrzędne WEKTORÓW to prostopadłość powinna wychodzić zawsze.drago77 pisze:Ok program oblicza \(\displaystyle{ x_{2}}\), ale mam problem, bo nie zawsze rysuje kąt prosty, właściwie tylko w niektórych przypadkach.?
Masz za mało danych. Musisz znać współrzędne punktu lezącego na pierwszym wektorze. Prostopadłych będzie wtedy nieskończenie wiele wektorów których drugi koniec jest dowolnym punktem prostej prostopadłej do pierwszego wektora i przechodzącej przez ów punkt lezący na pierwszym wektorze.drago77 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Czy dałoby radę narysować drugi wektor, znając tylko współrzędne pierwszego i wiedząc, że mają wspólny jeden punkt i leżą do siebie pod kątem prostym?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Obliczenie współrzędnej wektora prostopadłego
Dobra działa już wszystko. Musiałem po prostu wyznaczyć współrzędną punktu ze współrzędnej wektora. Dzięki za pomoc