Pytanie odnośnie równania okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Jarosz23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 10 kwie 2016, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 6 razy

Pytanie odnośnie równania okręgu.

Post autor: Jarosz23 »

Mam takie zadanie: wskaż zbiór wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ x^2 + y^2 + mx + 1 = 0}\) nie jest okręgiem. Czyli \(\displaystyle{ r \le 0}\)
\(\displaystyle{ r^2 = a^2 + b^2 - c}\)
\(\displaystyle{ a}\) To to co stoi przy \(\displaystyle{ x}\), a b przy \(\displaystyle{ y}\). Więc \(\displaystyle{ a=m,b=0}\)
Czyli \(\displaystyle{ r^2=m^2 - 1}\).

Moje pytanie brzmi gdzie popełniam błąd ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Pytanie odnośnie równania okręgu.

Post autor: a4karo »

Jarosz23 pisze:Mam takie zadanie: wskaż zbiór wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ x^2 + y^2 + mx + 1 = 0}\) nie jest okręgiem. Czyli \(\displaystyle{ r \le 0}\)
(*) \(\displaystyle{ r^2 = a^2 + b^2 - c}\)
\(\displaystyle{ a}\) To to co stoi przy \(\displaystyle{ x}\), a b przy \(\displaystyle{ y}\). Więc \(\displaystyle{ a=m,b=0}\)
Czyli \(\displaystyle{ r^2=m^2 - 1}\).



Moje pytanie brzmi gdzie popełniam błąd ?
A skąd bierze Ci się (*) ?

Wyprowadź ten wzór, to zobaczysz gdzie masz błąd
ODPOWIEDZ