Rzut punktu, prostej na płaszczyzne, prostą

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
diver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kato
Podziękował: 8 razy

Rzut punktu, prostej na płaszczyzne, prostą

Post autor: diver »

Witam
Prosiłbym o naprowadzenie jak rozwiązac nastepujące zadanka
Znaleźc rzut punktu A(1,1,5 ) na prostą
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=0\\x+2y-z+1=0\end{cases}}\)

Oraz napisac równanie rzutu prostej na plaszczyzne
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}=\frac{y+1}{2}=\frac{z}{3},
\pi : x+y+z=0}\)




Oraz z czego skorzystac przy rzucie pkt na plaszczyzne.
Goraco pozdrawiam
ODPOWIEDZ