\(\displaystyle{ \begin{cases}43=x^{2}+y^{2}-8x+2y \\ 60=x^{2}+y^{2}-4x+8y \end{cases}}\)
jakby ktoś to rozwiązał, bo ja nie widzę możliwości
Jakby nie było \(\displaystyle{ x^{2}}\) i \(\displaystyle{ x}\) w jednym równaniu, to by się dało podstawić do drugiego równania i by szło dalej... a tutaj
Równanie dwóch okręgów
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie dwóch okręgów
\(\displaystyle{ \begin{cases}43=x^{2}+y^{2}-8x+2y \\ 60=x^{2}+y^{2}-4x+8y \end{cases}}\)
odejmując równania stronami masz (drugie równanie w układzie):
\(\displaystyle{ \begin{cases}43=x^{2}+y^{2}-8x+2y \\ -17=-4x-6y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}43=x^{2}+y^{2}-8x+2y \\ y= \frac{17-4x}{6} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 43=x^{2}+(\frac{17-4x}{6} )^{2}-8x+2(\frac{17-4x}{6} )}\)
A to potrafisz bez problemu rozwiązać.
odejmując równania stronami masz (drugie równanie w układzie):
\(\displaystyle{ \begin{cases}43=x^{2}+y^{2}-8x+2y \\ -17=-4x-6y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}43=x^{2}+y^{2}-8x+2y \\ y= \frac{17-4x}{6} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 43=x^{2}+(\frac{17-4x}{6} )^{2}-8x+2(\frac{17-4x}{6} )}\)
A to potrafisz bez problemu rozwiązać.